Spring til indhold

Det gamle æbletræ måtte vige pladsen

I sidste uge var vi rigtig heldige, da Annette så et rigtig fint havehus til salg på Facebook. Det var et svendestykke fra tømreruddannelsen på teknisk skole, og det er med at slå til når man ser sådan et! Desværre kom det til at koste det gamle æbletræ livet, men det var ikke så galt endda.

Dette havehus skal stå hvor det gamle æbletræ stod
Havehuset som det så ud da vi købte det

Vi var åbenbart de første der havde reageret på annoncen, så hvor heldig har man lov at være! Vi endte med at købe havehuset, men mere om selve huset en anden dag.

Da vi helst skal hente huset hurtigst muligt, var vi nødt til at lave de første planer for haven. Huset skal hentes og anbringes af en lastbil med kran, så det skal sættes rigtigt første gang. Helst i hvert fald. Vi fik i en fart lavet de første skitser af haven, og vi blev enige om at huset skulle placeres så nordligt som muligt.

Havehuset har dør og vinduer på de tre sider, og er helt lukket på den fjerde. Huset skal derfor placeres med den lukkede side mod nord, så tæt på hækken som muligt. I vores kolonihaveforening er det mindst 2,5 meter fra skellet. Lige præcis der hvor huset skal placeres står det gamle æbletræ, så det må lade livet.

Det gamle æbletræ med to stammer skal graves op.

Vi havde heldigvis fundet ud af i efteråret at det var rodskud fra den gamle vildæble der var tilbage, så tabet var ikke stort. Æblerne var mildest talt ikke gode, så vi havde alligevel besluttet, at det skulle væk på et tidspunkt. Og tidspunktet for fjernelsen af det gamle æbletræ blev den anden dag.

Træet graves op

Vi kunne godt have valgt at save træet over under jordoverfladen, men vi ville have det helt væk. Der var derfor ikke anden vej end at grave det op med rødder og det hele. Bevæbnet med spade, grensav og rå muskelkraft kom træet op.

I gang med at grave det gamle æbletræ op
Fuld gang i spaden!

Heldigvis har et æbletræ ikke pælerod, så det var faktisk ikke en kæmpe opgave. Det tog under en time fra spaden blev sat i jorden, til træstubben var slæbt til side. Nogle få rødder måtte blive i jorden, men de skyder ikke igen. Slet ikke når vi ovenpå jorden lægger en ukrudtsdug og fliser, som havehuset bliver sat oven på.

Annette var selvfølgelig også med i arbejdet med det gamle æbletræ, og her viser hun hvor store rødder vi stødte på 🙂

Der er ret store rødder på det gamle æbletræ
Rødderne er pænt store på det gamle æbletræ
Der er fuld gang i spaden når æbletræets rødder graves over
Annette foretrækker at sidde ned når hun graver

Endelig kom træet op med rod og det hele, og jeg kan stor smile med god grund!

Træstubben kom op med rod og det
Følelsen af sejr!

Næste skridt er at få skrællet græsset af hvor havehuset skal stå, og lagt både ukrudstdug, sand og fliser. Det må lige vente for her i Nørresundby er der faldet lidt for meget sne, til at arbejde med det.

Go søndag 🙂

6 tanker om “Det gamle æbletræ måtte vige pladsen”

 1. Hej Alice, og tusind tak. Det vil glæde os rigtig meget hvis vi kan kan inspirere dig og andre, for det er en af grundene til at vi har lyst til at skrive på bloggen. Der skal nok komme meget mere om vores kolonihave, og vi glæder os til foråret, så vi kan komme i gang 🙂
  Havehilsner Torsten

 2. Hej Anette og Torben.
  Hyggeligt helt tilfældigt at støde på jeres blog. Tillykke med kolonihaven og det nye havehus og rigtig meget held og lykke med jeres kommende spændende have. Håber I holder åben have på et tidspunkt og glæder mig til at følge med, i jeres gode ideer og inspirerende forslag.
  Hilsen
  Alice Nielsen
  Børglum

 3. Ja den sne lægger en stor dæmper på havearbejdet, men var det ikke for havehuset var vi nok heller ikke gået i gang! Men vi glæder os til foråret, med alle de planer vi har 🙂

 4. Det var dog et godt tilbud, og en god anledning til at fjerne det gamle træ, der åbenbart var dødsdømt i forvejen.
  Godt vi ikke har en sne- og frostvinter – i hvert fald i dette tilfælde ;-)))
  Mange hilsener Lisbeth

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.