Tagspær vi selv har lavet og sat op på vores kolonihavehus. Et lille kig til omgivelserne

Tagspær til kolonihavehus

Tagspær på kolonihavehus dem laver vi selv ud af spærtræ. Ja vi lavede selv vores spær, og det er faktisk slet ikke så vanskeligt. Her får du en vejledning i, hvordan vi lavede vores egne spær med korrekt hældning udvendigt og ens loftshøjde indvendigt.

//Reklame

Tagspær til den midterste del af hus

Vi kunne selvfølgelig bestille og købe de spær vi skal bruge til vores kolonihavehus. Men vi kunne også selv lave dem. Det vil unægteligt blive noget billigere end at bestille på trælasten. Da vi faktisk skal bruge hele 3 tag på vores lille hus og de skal være forskellige så tænkte vi at det må vi kunne gøre selv. Heldigvis havde vi været på et rigtigt godt bygge kursus hvor vi lavede netop de spær der skulle bruges til det øverste tag. De andre var noget nemmere at gå til.

Vi var med til at bygge dette bæredygtige tiny house i Thy i august 2021. Det var her vi så hvordan de spær til huset blev lavet og bestemte at vores egne skulle laves på samme måde, på det øverste tag.

Jeg ønskede, der skulle være så lav hældning som muligt, på taget i midten. Derfor lavede vi vores tagspær så loftet blev helt lige højt i den midterste og sydligste del af huset.

Her ser du en tegning af vores hus fra vest siden og det ses tydeligt at der er ikke mindre en 3 tage på et 50m2 hus. Vi har ønsket og udnytte højden maksimalt ved at lave det øverste tag på det højeste sted 3,90m. max højde for kolonihavehus byggeri er 4m udvendigt fra terræn. Siderne skal være ned til 3m udvendigt. Derfor blev formen på vores hus som du ser her.

Ønsker du at købe spær eller spærtræ kan du købe det hos tømmerhandlen.

Vi laver selv vores spær

Her ser duen tegning med mål på de tagspær vi lavede og en vejledning i hvordan du selv kan gøre os kunsten efter.

billede af tegnet spær

Tagspærrene på det øverste tag er lavet på en ret smart måde. Hvert spær er nemlig lavet af 2 stykker spærtræ der er limet og skruet sammen, og savet til, så hældningen kommer helt automatisk. Det ene stykke spærtræ er 45x300mm og det andet er 45x150mm. Enderne skal være 150mm for at det passer med de sternbrædder der senere skal sættes på.

De lange snit i tagspærrene blev lavet med en kraftig dyksav med skinne, og saven kom virkelig på arbejde! Her var det vist godt at saven var med ledning, for det var jo næsten 4 meter lange snit der skulle saves på i alt 12 spær. Se billedet ovenfor hvilke dimensioner de blev lavet i.

Tagspær konstrueres ved at lime 2 forskellige spær sammen. Faldet laves ved at skære det øverste af tagspærret i en vinkel på 2 gr.
Tagspær konstrueres. Her ser du hvordan der skæres ud i det underste tagspær.
Tagspær saves ud og tilpasses med udhæng og i begge ender.
Først saves det nederste tagspær ud så det passer med udhæng
Tagspær limes sammen. Ved at skære en vinkel i det ene spærtræ, fremkommer en kile og derved hældningen på taget. begge limes godt sammen og skrues sammen.
Tagspær står til tørring efter de er limet og skruet sammen.

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.