Regnvand – brug og opsamling af det!

 Gode råd til opsamling og brug af regnvand

På Facebook var der den anden dag, en der spurgte til opsamling af regnvand og hvad man skal tænke på i den forbindelse. Der er faktisk en hel der skal tænkes på, når man vil bruge sit regnvand til at vande i haven med og især i sin køkken have, og jeg har samlet nogle gode råd her.

Det er som oftest fra taget på enten huset, garagen eller skuret man opsamler vandet fra. Der er forskellige slags tage og har man eks. et eternittag fra før 1988, så må man ikke bruge det i sin køkkenhave pga. asbest, men det giver jo sig selv synes jeg.
Men selv om regnvandet kommer fra et eternittag med asbest, kan man jo sagtens bruge det til eks. sit springvandsbassin eller til et opsamlingsbassin med vandspejl à la dem Anne Just fik lavet i sin have… så at opsamle sit regnvand og bruge det i haven er stadig en god ting at gøre, men man skal bare huske at gøre det med omtanke. At vande køkkenhaven med vand fra et eternittag med asbest skal man ikke gøre, men prydplanterne kan jo sagtens få det vand.

Opsamlingsbassin til regnvand

Opsamlingsbassin til regnvand i Anne Justs have.

Man skal tænke på ikke at overbruse sine planter med regnvand fra taget, da fuglene jo sidder deroppe og de smider klatter rundt omkring, som derefter bliver skyllet af taget med regnvandet. Bakterier og svampe kan også forekomme på husets tag, så hvis du vander køkkenhaven skal du bare vande direkte på jorden og ikke på frugter og grøntsager.

Opsamling af regnvand kan gøres på mange måder, her har Heidi lavet et helt anlæg af store 1000l dunke som hun har fået fat i på flere forskellig måder, men ikke en er købt i en butik. De er klunset rundt omkring til rimelige penge. Se det er genbrug der vil noget 🙂

Opsamling af regnvand i store 1000l beholdere

Opsamling af regnvand i 1000 l dunke – 6 stk i alt.

Dunkene står forskudt i forhold til hinanden, så når den ene er fyldt bliver den næste fyldt osv. osv.. I et hjørne af haven har Heidi skjult tønderne for kønne er de ikke, men dejligt at have vandet i dem, det er en helt anden ting. Heidi vander hele haven på denne måde i løbet af året når der er brug for det. At tænke sig, gå og vande roser og andre sommerblomster med god samvittighed, det er ikke så ringe.

Jeg tænker straks at man kan lægge siveslanger ud i haven og så en lille pumpe på som kan sørge for at pumpe vandet rundt til de forskellige bede, hvis man har en stor have.

Du kan læse meget mere om genbrug af regnvand her. En god artikel om hvilke faktorer der spiller ind når man gerne vil vande med regnvand.

3 kommentarer til “Regnvand – brug og opsamling af det!”

  1. Der findes meget mere råd og vejledning, hvis man gerne vil have gratis regnvand til at vande have med, uanset om man vil gøre det i små tønder eller som her i palletanke, eller i regnvandsanlæg der er gravet i jorden.
    Det er slet ikke svært og det er godt for miljøet 🙂

  2. Ja opsamling af regn vand kan sørme da ikke undværes, flot arr. Heidi har fået lavet, det kunne da godt friste med sådan et system , jeg har 3 placeret ved forsellige nedløbrør og de er da ikke kønne så sådan et sted hvor de var gemt væk er en rigtig god ide. Hilsen Helle

Der er lukket for kommentarer.