Waterlily House i Kew Gardens, London

Åkande huset, Waterlily House i Kew Gardens er et smukt glashus eller orangeri i London.

Det smukke “lille” viktorianske glashus ligger lige ved siden af det store Palmehus i den store botaniske have Kew Gardens ved Themsen . Alt er relativt mht. størrelse, men når vi snakker de store viktorianske glashuse i selve den store botaniske have i London, så er det et “lille” hus…! Men sikke et hus, fyldt med spændende åkander og andre eksotiske planter!

Åkande glashuset fra Kew Gardens i London, UK

Huset var i 1852, da det blev bygget, det største glashus med frit spænd og ingen irriterende stolper til at holde taget. I dag er det jo ikke noget særsyn, men det gør  absolut ikke huset mindre smukt, med de flotte spær der spejler sig i det store runde bassins vandspejl.

Victoria amazonica

Waterlily House blev bygget for at vise den gigantiske Amazon åkande, Victoria amazonica. Desværre var det mere svært at få Victoria Amazonica til at vokse, end man lige havde regnet med, og efter 6 år blev åkanden Victoria Amazonica  opgivet. Selve åkandehuset blev indtil 1865 brugt til at vise forskellig farvede åkander og andre eksotiske planter som bregner, papyrus og hængende græskar.

Nymphaea Kew's Stowaway BluesSmuk spejling af tagkonstruktion, himmel og åkander i vandoverfladen

I 1865 blev Joseph Hooker direktør for Kew Gardens, og han sørgede for at beplante med planter i åkande huset, som havde medicinsk og kulinarisk værdi, så der gik rigtig mange år, før det smukke åkandehus med det runde bassin blev brugt til sit oprindelige formål. Først i 1991 blev åkandehuset ført tilbage og brugt til det huset oprindeligt var tiltænkt, nemlig åkander.

Waterlily House at the royal botanic garden Kew
Det er bestemt ikke noget lille hus det smukke åkandehus, med det runde hævede bassin.

Om sommeren blomstrer den smukke kæmpe åkande Victoria cruziana med sine store smukke blomster. De store blomster der dufter holder kun i 48 timer. De er helt hvide når de springer ud, skifter til pink og derefter mørk lilla, inden de synker ned under vandoverfladen. Desværre blomstrede Victoria amazonica og Victoria cruziana ikke da vi var der, men vi fik set en af de smukke kæmpeknopper af en af blomsterne.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Godt nok var den kæmpe store åkande kun i knop, men se lige den der kæmpe knop..! Den er da flot og lige ved at bryde igennem. Det var en skam, at den ikke nåede at springe helt ud eller, at den der ligger i vandet og på vej ned, ikke liiiiige havde ventet en ½ dag med at forsvinde…!

Det siges at de store blade fra disse kæmpe åkander har været inspirationen til at bygge det helt utrolige kæmpestore glashus The Crystal Palace som husede verdensudstillingen i London i 1851.

Nymphaea Kew's Stowaway BluesNymphaea Kew’s Stowaway Blues

De åkander vi så i blomst, var nu alligevell utroligt smukke og betagende alligevel. Her på billedet er den den dejlige Nymphaea Kew’s Stowaway Blues, som viste sig fra sin aller smukkeste side, skønt!

Nymphaea Kew's KabukiNymphaea Kew’s Kabuki

Er den ikke bare smuk denne åkande som bære navnet Nymphaea Kew’s Kabuki?
Jeg må indrømme at når man får sådan et billede i kameraet så bliver man utroligt glad; lyset og farverne var bare helt perfekte…!

Nymphaea immutabilis "Blue Form"
Nymphaea immutabilis “Blue Form”

Eller hvad med denne smukke åkande Nymphaea immutabilis “Blue Form”?

Så har du planlagt en tur til London for at kigge haver, er Kew Gardens et absolut must med alle de fine gamle glashuse, men så sandelig også de nye og meget mere moderne huse som eks. Evolution House, men det hører du nærmere om en anden dag.

Haveknus
Annette

 

13 kommentarer til “Waterlily House i Kew Gardens, London”

 1. Så spennende med blogginnlegg fra Kew! Jeg har ikke vært der selv, men har sett en serie som BBC produserte for noen år siden, og da er de bla innom akkurat dette drivhuset og snakker om vannliljene 🙂 Vakkert hus, og vakre blomster!

  Du kommenterte for litt siden hos meg om at du synes det er så dumt at så mange av hagebloggene du besøker nå under konkurransen har bokstavgodkjenning. Jeg er helt enig med deg, den bokstavgodkjenningen dreper virkelig lysten til å kommentere. Ofte kan det ta meg mange forsøk å komme gjennom, og det er ikke akkurat motiverende så jeg skulle som deg gjerne sett at flere fjernet det, noe jeg også har prøvd å kommunisere videre til andre bloggere.

 2. Den er eventyrlig. Der har jeg vært, men da blomstret ikke denne, dessverre. Lykke til! Hilsen Anne

 3. Himmel og hav. Det er den vakreste vannlilje jeg noensinne har sett. For en farge!! Det må har vært en helt spesiell opplevelse det besøket ditt der. Lykke til i konkurransen.

  • Ja det er du helt sikkert, men det er altså heller ikke nemt at nå hele vejen rundt i alle de smukke væksthuse og se haven samtidig. Den have kan man se mere end en gang skal jeg hilse og sig… jeg har boet 500m fra hovedindgangen i næsten 1 år… havde jeg da bare været haveinteresseret dengang..! Ja sådan er der så meget 😉

 4. Hej Annette.Rigtig flotte billeder og dejlig historie fra Kew Gardens.Har set mange billeder derfra.Vi planlægger en tur til London i starten af juli,for at se Hamton Court Palace Show.Kan da godt være at vi også skal afsætte tid af til Kew Gardens,for det ser da rigtig spændende ud.
  God weekend til dig knus Jette

  • Det skal du helt klart og du skal tage og kigge på hjemmesiden, for at danne dig et indtryk af hvilke væksthuse du gerne vil se for der er rigtig mange og der er flere spændende.

   Jeg har skrevet en artikel om Kew Gardens, til Havelivet for nogle år siden.
   Den lægger jeg lige ind om i løbet af weekenden.

   Du kan forøvrigt se mere her på linket til Kew Gardens webside

Der er lukket for kommentarer.