Spring til indhold

Lilian Austin, en sej engelsk rose…

Den anden dag læste jeg på Face Book, om en der troede at hun havde mistet sin hvide rose. Hun skrev at hun ikke havde nået at hive den op endnu og blev jublende lykkelig, da hun opdagede at hendes rose var begyndt at skyde, selv om hun troede den var død..!

Det har fået mig til at tænke på at jeg lige vil fortælle dig om en af mine roser som jeg også troede var død og som jeg troede jeg havde fjernet. Jeg har måske skrevet om den før, men en dejlig og hårdfør rose kan ikke beskrives for tit 😉  Jeg vil fortælle dig om roser og deres utrolige viljestyrke til at vokse og skyde uanset hvor “døde” de næsten ser ud…!

Engelskrose fra David Austin med en skøn gul/pink farve

Lilian Austin er en engelsk rose (hvem havde gættet det…) som jeg har flere af. Det er dog ikke en selvfølge at jeg har det, for de 2 første eksemplarer jeg havde, troede jeg nemlig også var døde, og den ene var dog. Men den anden var ikke, selv om jeg gravede den op og smed den væk….! Nede i jorden sad en lille stump rod tilbage og den skød året efter, der kom en enkelt lille skud med et enkelt blad og en lille bitte knop. Da jeg så dette tænkte jeg, den skal have en chance, for hvilken rose kan det mon være, der er så sej at den skyder fra roden… uden at jeg vidste hvilken det var der kunne finde på at dukke op der i rosenbedet.

Lillian Austin

Det var den engelske rose Lilian Austin viste det sig, og det er jeg sørme glad for, den synes jeg er rigtig flot med de 2 forskellige farver i varm pink og gul. Denne rose, er her hos mig, i hvert fald noget anderledes, for den er ikke podet, om det er et tilfælde skal jeg lade være usagt…! Men den udmærker sig ved at skyde direkte fra roden og dermed kan man meget nemt dele den.  Jeg tror det var i 2005 eller 6 jeg opdagede den smukke lille rose kæmpe sig tilbage til livet og endnu engang gøre mig blød i mine rosenknæ 🙂 den fik lov til at vokse sig stor der hvor den besluttede sig for at overleve. Efter nogle år ville jeg flytte rundt på roserne i bedet og lave en større terrasse der hvor den stod. Den måtte op og det var her jeg opdagede den egenskab, at den bare kunne deles. Det vil sige den faldt simpelthen fra hinanden. Jeg fik delt de grene/rødder der var i 3 portioner og satte dem sammen med mine opstammede roser i indgangen. Lillian Austin er en  rose der både lægger sig hen ad jorden og som vokser lidt op men ikke så meget, det er en forholdsvis lav rose, som jeg mente kunne passe særdeles fint ind under rosen Rosarium Uetersen, da de har samme varme pink farve. Det gik desværre ikke for Rosarium Uetersen er en såkaldt kaskade rose, som hænger med sine lange grene fyldt med blomster lige ned i hovedet på  Lilian Austin, så de kom ufrivilligt op at slås  🙁 og det var synd for begge de smukke roser.

rosa Rosarium Uetersen og Lillian Austin rose
Rosarium Uetesen, den opstammede kaskade rose og Lilian Austin den “lille” rose i bunden.

Året efter flyttede Lilian Austin så atter en gang og denne gang til sit blivende sted 🙂 Nu står den rigtig fint ind gennem hele vores indgang og er efterhånden blevet til 5 rosenbuske… ! ja hele 5 af slagsen har jeg nu og det er da et par år siden at de er sat der så nu kunne jeg helt sikkert få flere buske hvis jeg ville men det er jeg ikke interesseret i, hun står fint hvor hun står nu Lilian Austin. Vores indgang set sidste sommer med et væld at roser.

indgangsparti med Lillian Austin rosen

Så nu tilbage til det med at du nok kan forstå, at du skal give dine roser en ekstra chance, for de kan finde på at skyde i løbet af sommeren, selv om de ser helt døde ud, og hånden på hjertet ville du ikke være meget glad, hvis du havde gemt den og så den kvitterede med at blive en flot stor busk igen, for der er masser af grokraft i de rødder, som roser er udstyret med 🙂

Flot dyb farve i gul og varm pink utrolig smuk farve

Det var lige ugens tip angående roser, håber du kan bruge det 🙂

4 tanker om “Lilian Austin, en sej engelsk rose…”

 1. Hej Lilian

  Ja, selvfølgelig skal du da af alle have en sund og dejlig rose ved Lilian Austin 🙂

  Jeg har lige søgt på google og je kan ikke finde den her i danmark, så du er nok nødt til at købe den i England hos Austin roses, men det er nu heller ikke besværligt at gøre. De er super flinke at snakke med og du kan også bestille via nette.

  Du skal være hjertelig velkommen på besøg i vores have, det ville være dejligt med en have- og rosensnak 🙂

 2. dejlig beretning.
  jeg søger efter en lilian austin,
  for selvfølgelig skal lilian
  have en lilian austin som selskab til lilian wild, pæonen…

  håber jeg en dag får lejlighed til at besøge jeres smukke have..

 3. Jeg krydser fingre for dig Mette, for den rose er så smuk, jeg er også glad for at se Rhapsody in Blue, i mit bed hvert år. Held og lykke med dine roser i år

 4. Mette - Villa Landly

  Det var en sød historie – sejlivet sag. Jeg står lige nu og er i samme situation, desværre med min ynglingsrose – Rhasody in Blue. Ih.. håber på det bedste, mon den kan gøre et comback lige som din fine rose.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.