Muromkranset køkkenhave

Muromkranset køkkenhave i engelske udgaver

Selvom sneen ligger over det meste af Danmark og temperaturen viser minusgrader hele døgnet, så er der mange af os der allerede er ved at lægge planer for køkkenhaven i år.

Det er altid spændende at overveje hvad der skal sættes til forspiring i vindueskarmen. Der kan lægges planer for hvilke nye og spændende frø der skal indkøbes. Og måske skal der laves spireprøver på nogle af favoritfrøene fra året før.

Frø ti spiring

Nogen af dem der har en lang historie i at lave spændende og seværdige køkkenhaver er Englænderne. Her er nogle eksempler på hvordan nogle englændere har udformet deres egen udgave af køkkenhaven.

Første eksempel er fra en såkaldt ”Walled Kitchengarden”, på dansk en muromkranset køkkenhave. En muromkranset køkkenhave er meget karakteristisk især for de større ejendomme på landet, men også i mindre udgave inde i byerne. Princippet er at der bygges en høj mur, gerne i teglsten, rundt om hele køkkenhaven. Det, at køkkenhaven er muromkranset, sikrer læ inde i haven. Desuden kan muren afgive den varme om natten, som den har opsamlet om dagen, mens solen har skinnet.

muromkranset køkkenhave

Den del af muren der vender mod syd kan give mulighed for blandt andet at dyrke frugter der normalt er for sarte til området. På grund af den ekstra læ og den lille smule ekstra varme om natten kan de alligevel kan klare sig. I mange tilfælde kan de lige frem trives, og give et relativt stort udbytte.

køkkenhave fra england

Ude i bedene er der stor forskel på mikroklimaet, det afhænger meget af hvor tæt de er placeret på murene, og om de er placeret i den østlige eller vestlige side af køkkenhaven.

køkkenhave fra en walled garden i Chipping Camden

Her kan der også plantes blomster ind imellem grønsagerne, så der året igennem er noget kønt at se på. Nogle blomster har endda en ekstra fordel ved at de kan medvirke ved bekæmpelsen af skadedyr. Eksempelvis tagetes, der ofte bruges til at forvirre gulerodsfluen, så den ikke lægger æg ved rækkerne af gulerødder.

 Køkkenhave med både grøntsager, krydderurter og blomster

Englænderne har også en lang tradition for at anvende kompost i køkkenhaven, men det er et helt emne for sig, så her kommer der mere information på et andet tidspunkt.