Spring til indhold

Giftfri bekæmpelse af brombær i haven

  • af
Giftfri bekæmpelse af brombær

Griftfri bekæmpelse af brombær i haven lyder måske som utopi i manges øre. Det kan dog lade sig gøre. Tålmodighed uanset hvordan du ønsker at bekæmpe brombær er en dyd. Her vil jeg beskrive forskellige metoder til at bekæmpe brombær.

//reklame.

Da vi købte vores kolonihave for godt 3 år siden, var der bag vores have et kæmpe vildnis af både brombær, skvalderkål og brændenælder, samt andet ukrudt…. Det kunne vi selvfølgelig lade være ved det… Men vi skal holde arealet uden for vores have, da der ikke er naboer. Dog vil det ukrudt være en evig kilde til mere i vores egen have, ind under hækken. Så der er kun en vej og det er at bekæmpe det… Hvordan har man så giftfri bekæmpelse af ukrudt af den her slags, når man har en bæredygtig have? Ja det er i hvert fald med stor tålmodighed og meget lidt muskelkraft 😉
I dette tilfælde har jeg valgt at bekæmpe med mørklægning, pap og en ukrudtsdug. Ukrudtsdugen kan du købe lige her: Ukrudtsdug

Giftfri bekæmpelse af brombær i haven
Vores baghave inden jeg begyndte på giftfri bekæmpelse af brombær

Uden brug af gift

Det er klart at gift i vores have er fuldstændig no go… Vi kan godt bekæmpe det uden gift, især når vores have ligger meget tæt på en å. Vores have ligger nemlig under 100m fra Lindholm Å.
Som du kan se på billedet er der virkeligt meget at gå i gang med. Man bliver allerede helt træt….
Jeg valgte i det meget tidlige forår at fjerne alt brombær krat. Det gjorde jeg, ved at finde det sted hvor de voksede op fra og klippe grenene af ved basis. På den måde var vi i gang tidligt. Altså inden der kommer saftstigning og alt for mange blade og nye brombærgrene i dette vildnis.

Giftfri bekæmpelse af brombær i en skovhave

Det kræver selvfølgelig lige en del at komme igennem og det koster en del kræfter! Men når du har lavet dit forarbejde godt og du er i bund, er det meget nemt at holde nede. Du skal næsten intet gøre herfra og fremad.

Da stykket var ryddet var det nemt at komme videre og lægge ukrudtsdug ud. Dog valgte jeg at lægge gamle papkasser ud først for at skærme endnu mere mod genvækst af de krasbørstige brombær.

Ukrudtsdug til bekæmpelse af brombærhegn
Ukrudtsdug til giftfri bekæmpelse af brombær.

Giftfri bekæmpelse af brombær

Som du kan se på billedet over får det der brombær det meget svært, når nu de ik får sollys gennem den professionelle ukrudtsdug, ingen sollys og dermed ingen næring til rødderne. Det vil tage mellem 2 og 3 år, før tildækningen har den helt ønskede virkning. Rødderne mister først pusten, når de ikke kan hente næring og derfor ikke kan skyder mere.. På billedet kan du se at der er lagt sten på ukrudtsdugen. Det er for at den ikke skal blæse op eller væk. Og samtidig for at holde dugen på plads, når brombærrene begynder at skyde her i foråret. Det vil de nemlig gøre, de første år, fordi rødderne har en del energi fra sidste års vækst. Samtidig med at det dækker for brombærrene. så har vi også en helt igennem giftfri bekæmpelse af alt andet ukrudt der måtte ligge under dugen.

Et sted jeg går forbi, fandt jeg denne gamle traktor og tog dette billede 😉
Så det kan bestemt godt betale sig at gå ind for giftfri bekæmpelse af brombær

Giftfri bekæmpelse af brombær
Her er tydeligvis ikke brugt giftfri bekæmpelse af brombær, det for lov at leve sit eget liv

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.