Jeg kan ikke pege på noget helt specifikt, der gør at jeg er meget glad for den her have, men jeg får bare en helt ustyrlig lyst til at sætte mig i den bløde stol, og skænke mig et glas af den rødvin der står klar!
På den ene side virker den en smule vild, med alle de forskellige stauder, men på den anden side får den mig til at slappe rigtig af. Der er en god blanding af både spiselige og blomstrende planter i form af espalierede frugttræer, jordbær, rabarber og mange stauder, mest i blå, violette og hvide nuancer, så der er både noget for øjet og ganen 🙂
Noget der er med til at haven efter min mening ikke virker alt for rodet er, at der kun er brugt relativt få materialer: slidte mursten til muren, bassinet og nogle murede “bånd” der rammer haven ind, beton til fliserne i græsset og felterne i muren, samt træ til indgangsportalen og den lille terrasse ved bassinet. Ellers er der kun planter.
Haven er lavet af en række unge mennesker alle under 25 år, med specialer indenfor bl.a. landskabsdesign, murer-, elektriker- og brolæggerfaget. Den er tænkt som en hyldest til talentfulde unge mennesker som arbejder med bl.a. anlæggelse af haver. Se mere her om den organisation der står bag: http://www.ukskills.org.uk
Her ser man ind gennem indgangsportalen, som er beplantet med Clematis. Der er blevet plads til en lille græsplæne, hvor der er lagt en snorlige række af betonfliser, hver med et hul i midten på størrelse med en underkop, hvor græsset vokser op igennem.
Man skal forestille sig at hele haven er omkranset af den høje mur, og på den måde det englænderne kalder en “Walled Garden”. Den er meget flot med de slidte mursten, og de indlagte felter af beton med indbyggede reder til fugle! Muren ser ud til at være hundrede år gammel, men er opført lige op til udstillingen.
Jeg synes der er flere elementer i haven der nemt kan overføres til en almindelig dansk have. Idéen med fliserne med hul er lige til at kopiere. Hvis de ikke er til at finde i byggemarkedet så er det relativt let at lave dem selv. Lav en form af brædder i den højde som flisen skal have. 6-7 cm er en fin højde, ikke meget mere da de ellers bliver for tunge. 40×40 cm eller 50×50 cm er til at håndtere uden brug af fliseløfter.
Placer en rund genstand i midten hvor hullet skal være. F.eks. en stump kloakrør i plastic. Det hele kan med fordel smøres med olie for at betonen kan slippe når formen skilles ad. Derefter laves en betonblanding af cement og sand/grus i forholdet 1-7. Det hele blandes med vand til en blanding der hverken er for tynd eller for tør. Prøv dig frem, indtil du synes betonen er til at arbejde med. Blandingen hældes op i formen, og der slås på formen med en hammer for at stå luften ud af betonen. Tørrer i 1-2 dage, hvorefter formen skilles ad. Flisen er gennemhærdet på ca. 3 uger. Jeg tror jeg vil prøve det senere i år så følg med på bloggen 🙂
Ja! det er “desværre” en af de de trælse ting man må døje med, når man har været på Chelsea Flower Show 😉
Det ser drømme-dejligt ud. Håber jeg en dag får mulighed for at tage til Chelsea, men risikoen er jo nok at jeg bliver voldsomt inspireret til endnu flere projekter… uha.