Spireprøve, find ud af om dine frø kan spire…

Så skete det igen at jeg fandt nogle frø, et sted de ikke burde have været opbevaret…! UPS!! ja det sker for mig, så det sker helt sikkert også for dig… eller…? Så er gode råd dyre når man så står der med de små frø og tænker kan de nu spire dur de til noget??? …og for ikke at så og vente i ugevis med et forgæves resultat, så kan man lave en spireprøve…

Frø ti spiring Tallerken med spireprøven og de små grønne prikker…

Det var Jette fra Fru Friis Frøbo der inde i hendes dejlige gruppe Drivhusglæder og haveguf på Facebook, fortalte om spireprøver… for vi havde begge uafhængigt af hinanden glemt de frø til den skønne sommerklatreplante Rosenslynge – Rhodochiton atrosanguineus –  også kaldet prinsesseskørt.

Frøene er faktisk høstet i Fruens eget skønne driverhus sidste efterår. Da jeg var på et visit i Kolding. Så det var lidt sjovt at erfare, at vi begge havde glemt de små frøstande…!!!

Spireprøve med godt resultat.
Spireprøven er stadig under plastic, med de fineste små spirer.

Spireprøven

Jeg havde sået mine rosenslynge frø og håbet på det bedste, da Jette samme dag skrev om en spireprøve.  Jeg tænkte, sådan en laver jeg også, tænk hvis de kommer før end de andre frø ved at blive behandlet godt. Så jeg lavede med det sammen en spireprøve på et stykke gennemvædet køkkenrulle. Jeg placerede køkkenrullenstykket på en tallerken, lukkede tæt med vitavrap, så intet vand kunne fordampe. Derpå stillede jeg tallerkenen lyst men ikke i direkte sollys. Derefter gik jeg og kiggede på tallerkenen hver dag… Kender du det, at der sker INTET, absolut INTET når man går og kigger…!

Vi skulle afholde kursus i fiberbeton i Nørre Snede i den forgangne weekend, så jeg har ikke kunnet kigge til de små. Da vi kom hjem, var der små fine grønne prikker under vitavrappen… Ja der var og nu får vi fine og flotte rosenslynger – Rhodochiton atrosanguineus – i haven i år, direkte importeret fra Kolding 🙂 – Så hvis dine frø ikke vil spire Jette, så vil jeg godt love at du kan få planter af mig når vi ses til blogtræf og plantemarked i Geografisk Have i Kolding d. 5 juni i år.

a-spireprove_3
2 små og fine Rosenslynger er stærkt på vej – de andre i potterne inde i vindueskarmen er også på vej.

Du kan selvfølgelig lave en spireprøve med alle dine frø, du har liggende og som kan være enten for gamle eller opbevaret forkert. Det er da en herlig ting, for så kan man liiiige afprøve om ikke der skulle være liv… og skønne planter at dyrke, samt nok så vigtigt, penge at spare ved ikke at være nødt til at købe nye og dyre frø.


Udgivet

i

af

Kommentarer

5 svar til “Spireprøve, find ud af om dine frø kan spire…”

 1. Jett Nielsen Avatar
  Jett Nielsen

  Hej Anette.Tak for indlæg med råd om frøsåning.Jeg tror da også lige jeg skal prøve med den spireprøve.Fik nogle frø af rosenslyngen af en veninde,og jeg har sået dem for en måned siden og der ikke den mindste lille spire at se.
  God dag Jette
  PS: kommer også til Kolding til juni.

  1. Eventyr Haver - Annette Lund Andersen Avatar

   Det synes jeg du skal, for at finde ud af om de bliver til noget. For gør de ikke det kan du jo nå at købe nogle nye frø og så dem.

   Det lyder rigtig dejligt at du også kommer til Kolding, jeg ivl glæde mig til at hilse på dig 🙂

   Haveknus
   Annette

 2. Fru Friis Avatar

  Nej hvor sjovt…! Jeg har nemlig også nedstirret mine frø på tallerkenen, uden at de har ladet sig påvirke synderligt af det. Blot sorte prikker på vådt papir, de har nok tabt viljen til liv, var min triste tanke. Nu sidder jeg så henslængt i sofaen og læser dit indlæg, måtte flytte mit legeme hen til de våde frø…. Og hvad skuer mit øje!?? Bitte, bitte små lysegrønne spirer… DER ER LIV!!! Dem jeg har sået rigtigt i jorden, kan jeg ikke se noget på endnu, men de er der måske imorgen. Går det nu alligevel galt ( og hvorfor skulle det det…) så hænger jeg dig op på dit løfte om planter, Annette … !
  HURRA for spireprøven… 😉

  1. Eventyr Haver - Annette Lund Andersen Avatar

   Ja Hurra Hurra for spireprøven og dejligt at der også er liv hos dig Jette 🙂

   Selvfølgelig er der liv i dem du har sået i jorden, det er jeg slet ikke i tvivl med dine magiske grønne fingre 😉

   Se det med JAhatten virkede jo helt efter bogen…

   Haveknus Annette