Spring til indhold

Hvordan du skaber højde i haven….?

Da vi flyttede ind for snart 9 år siden i vores hus og have, var der ikke mange høje træer eller buske.  Det eneste rigtig høje var vores grantræ ved vestgavlen – alt andet var lave buske, ud over 2 syrener.

Espalie - afskærmning, i haven
Som du kan se er alle planterne ret små i 2010, Espalier lavet af stolper og hegnstråd.

Hvad gør jeg så, når jeg gerne vil skabe højde i haven og samtidig ved, at hvis jeg planter et træ, så går der en hulens masse år inden det har en højde, som jeg kunne tænke mig. Jeg kunne også plante en hæk hvis jeg vil have både højde og samtidig noget rumopdeling, der er mange ting man kan gøre, men et er sikkert det med at  få højden med det samme det er ikke nemt.
Rumdeling - Espalie - afskærmning
Torsten har lavet og sat en metal bue op som indgang. Vi ville lave en adskillelse mellem have og indgang, samt vores skygge terasse.

Torsten og jeg har her i vores have skabt både rum og højde ved at lave forskellig espalier, hvor jeg har plantet vedbend på. Det tager selvfølgelig stadig tid at få det til at vokse op og tage fat, men du har med det samme fornemmelsen af rum og højde. Grunden til at valget faldt på espalier, er at jeg synes det ser flot ud med en grøn mur hele året og som ikke visner ned om vinteren og skærmer hele året.

Rumdeling - Espalie - afskærmning
Efter 2 år ser espalieret sådan ud, det går lidt langsomt her mod nord men det skal nok blive  helt dækket og rigtig godt.

Vi lavede den mest simple løsning der kan laves, fordi vi havde materialerne, så det gav sig selv. Planterne blev vi foræret af vores genbo fordi de hev en masse vedbend op. Det er dejligt at lave ting i haven som har stor virkning, men reelt ikke koster en herregård og samtidig ser godt ud. Ja det må du jo bedømme om du synes, men vi er virkelig godt tilfreds med resultatet.

Rumdeling - Espalie - afskærmning
Set fra haven, Clematis er vokset godt op over metalbuen, og akebiaen er også vokset godt, og har blomstret en smule for første gang i år, 2012. Man kan lige skimte vores skyggeterrasse til højre.

Rumdeling - Espalie - afskærmning
Vedbenden er også vokset godt op og til næste år dækker den næsten helt.

2 tanker om “Hvordan du skaber højde i haven….?”

  1. Hej med dig.Dejligt indlæg.Jeg går selv med tanker om at lave et espalie.Så tak for inspirationen.Godaften Jette

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.