Stængelsyge i rosenbedet – en svampesygdom…!!! Hjælp

Stængelsyge er udbredt i de fleste rosenbede, men der er da heldigvis råd for at fjerne stængelsyge fra de enkelte rosenplanter.
Rosenbedet skulle jo også beskæres, når nu lavendlerne var blevet klippet og som du kan se så trængte det gevaldigt…

rosenbed

…og efter endt beskæring ser det altså noget amputeret ud. Det er  fordi at der er kommet svamp i mine roser, en svamp der kaldes stængelsyge…

beskæring af roser i rosenbed

Den udmærker sig ved at lave, lilla plamager på stænglerne, som til sidst kan få rosen til at gå ud. Det vil sige først omslutter den stænglen. Lige der hvor den er begyndt, og inde i selve stængelen slår svampen marven ihjel. Det vil sige at rosen grenen dør, lige der hvor plamagen sidder. Derefter vandrer svampen ned gennem hele stænglen og, ned til roden og angriber  roden. Dog tager det noget tid som gør at planten kan reddes fra et angreb.
Løvet og rosenknopperne visner,  hele den angrebne stængel dør i løbet af noget tid.
Det gør ikke så meget hvis det er en enkelt stængel, men når det som her er i hele bedet og mange stængler, ja så kommer bedet jo unægtelig til at se noget trist ud efter beskæring og hvis det har angrebet alle mine roser kan jeg risikere at de dør alle sammen… 🙁

Stænglen er hårdt angrebet af stængelsyge

og det værste ved det hele er faktisk at alle mine roser i hele haven ser sådan ud… og jeg tør altså ikke tænke tanken til ende…!

Begyndende stængelsyge på rose

Heldigvis er der skud på roserne alle som en, så hvis bare jeg kan få dem til at vokse og blive størrer og give mine roser godt med gødning, kan jeg være heldig at redde mine roser, HÅBER JEG….!!! Jeg har oplevet det før, men ikke så galt … hjælp mig med at krydse fingre for mine roser…

 


Udgivet

i

af

Tags:

Kommentarer

8 svar til “Stængelsyge i rosenbedet – en svampesygdom…!!! Hjælp”

 1. Anette Avatar
  Anette

  Øv en dum overraskelse. Krydser hvad jeg kan, og håber du får reddet dem alle. Jeg har kun haft det i en enkelt, her hos os er problemet mere at de fryser helt tilbage hvert år…. måske derfor jeg ikke har haft mere bøvl, jeg sprøjter nemlig ikke, men er jo tvunget til at klippe i bund hvert år.

  1. Annette Avatar

   Ja det kan være det er det som du er heldig med 🙂 Anette

   Begyndelsen på stængelsygen viser sig allerede i løbet af sommeren når varmen og fugten sætter ind og sidste år havde vi en meget, våd og fugtig sommer som gav særdeles gode betingelser til den forbistrede svamp :/

   Glæder mig dog alligevel meget over at høre at dine roser har klaret sig 🙂

 2. Lisbeth Avatar

  Det lyder som her hos mig, hvor jeg klippede roser igår og havde samme oplevelse som Lisbeth (Høneballehaven) selvom jeg egentlig synes at flere grene var fine, var de brune i veddet da jeg klippede. Øvøvøvøøvøvøvøv!!

  1. Annette Avatar

   Det lyder rigtig træls Lisbeth og je krydser også fingre for dine roser.

   Man må sige at de roser er nogle promadonnaer som virkelig kræver særbehandling… men så giver de også så meget tilgengæld, når ført vi har fundet metoden at tæmme dem på – Så lad os håbe at vi kan få bugt med skidtet og komme videre og alligevel få en flot sommer.

 3. Lisbeth Avatar
  Lisbeth

  Kære Annette
  Det der stængelsyge lider mine roser også af, alle hver og en har det desværre. Jeg klippede mine roser allerede i marts, for jeg kunne se det var galt igen i år, jeg havde det nemlig også sidste år, så det var i gang med saksen. Da jeg var færdig med at klippe til frisk ved, var der på de fleste 1-2 cm tilbage. Et meget sørgeligt syn og ikke nogen grund til at sprøjte de små pjevser.
  Selvom grenen ser frisk ud, kan de desværre sagtens have stængelsyge længere nede, det havde mine.
  De skyder fra bunden igen, men hvor længe bliver de ved at holde til det, når de også var angrebet sidste år, suk.
  Vi må krydse fingre for hinandens roser.
  Kh
  Lisbeth
  Høneballehaven, Samsø

  1. Annette Avatar

   Kære Lisbeth

   Ja vi krydser fingre det bedste vi har lært, helt sikkert 🙂

   også for dine roser, må de trives og komme med et flor uden lige og mage :)når du har sprøjtet dem, altså… Jeg ved det hjælper så jeg ville ikke tøve med at sprøjte de små pjevser 🙂

 4. Fru Friis Avatar

  Hej Annette.
  Jeg X’er og X’er det bedste jeg har lært. Hos mig er det nemlig også temmelig galt, og hvor er det bare bittert. Jeg havde ikke lige tænkt på at sprøjtningen hjalp mod svamp, så må jeg vel hellere ud og investerer i noget tilsvarende. Er der ikke noget med at man skal sprøjte med noget andet noget samtidig??
  Vi må håbe det bedste for alle de skønne og dyre roser 🙂

  1. Annette Avatar

   Jo hvis du har bladlus i roserne kan du sagtens blande de 2 ting og nøjes med en sprøjtning, ellers er der ikke andet der skal blandes i.

   Ja der er noget værre noget Jette og jeg krydser også finger for dine roser 🙂 for de er simpelthen ikke til at undvære de skønne dejligheder 🙂