Spring til indhold

Roserne står på spring…

  • af

Ja så er det lige før det sker her ved mig eller er ved at ske! Roserne står på spring og lover mig at det snart bliver smukt, dejligt og velduftende herude.

Golden Celebration i knop
En af de første knopper i Golden Celebration i 2010

Jeg har sammen med min mand luget og luget, for at komme alt ukrudtet til livs inden jeg strøede gødning og  kogleskæl hen over  jorden under mine roser. Når vi ikke er hjemme, men afsted på messer,  jobs og har børn kan tiden altså godt gå hen og blive knap, så vi har valgt at bunddække roserne, for at få mere tid til at få lavet de sidste helt store  projekter rundt om i haven. Vi skal flytte drivhus, lave køkkenhave, gjort klart til endnu et rosenbed rundt om den runde terrasse i baghaven, sat en halvtag op som skal beklædes med rionet og fungere som tørreplads, lave lege areal til børnene og os selv, lavet vores holdeplads til bilen, skjulet til vores cykler og lagt fliser og til sidst tror jeg vi skal have lavet vores skovsti færdig – men men det må komme som vi har penge til det…. gider vi blive stressede over det! NEJ slet ikke…. vi tager det som vi kommer til det  😉

Skønne og dejlige Mary Magdelena
Mary Magdelena kan virke lyserød inden udspring men bliver abrikosfarvet

Roserne står alle på spring med store flotte knopper og det er noget af det mest livsbekræftende, når jeg tænker på hvor langt jeg havde klippet dem ned i år…. uha det gjorde ondt da jeg sad med saksen og klippede de døde grene af….  Frosten havde taget godt for sig af roserne og de har været klippet helt ned. Normalt lader jeg de engelske roser stå og kun klipper dem lidt tilbage, for at få et helt stort bed kun med ene af forskellige roser der dækker det hele. Jeg synes det er så dejligt at komme ud og kigge på mit store “rosenhav” som det bliver til, når de igen vokser sig store. Især om aftenen bliver det dejligt for da har vi mulighed for at nyde vores skønne roser og vores udendørslamper i skøn forening.

Det er lige før roserne springer ud!
Rosen bedet lige inden det hele sker….

Jeg elsker når det vokser til og de forskellige roser viser deres pragt. Jeg gør ikke det at jeg sætter dem i farveorden, det prøvede jeg et år, at lave et pink bed og et gul/orange bed, men i mine øjne blev det for kedeligt, at der ikke var noget farvespil, så derfor er mine roser blandet i alle farver rundt om i bedet og jeg og min mand elsker det sådan.

så er det lige før den folder alle kronbladene helt ud
Golden Celebration lige før den folder alle kronbladenen ud

Der er kommet nogle bare pletter så jeg skal i morgen ud og købe nogle roser til at sætte i bedet så det kan blive fyldt helt ud. Til efteråret tager jeg buketrosen op, fordi den ikke passer sammen med de andre, men ellers beholder jeg de få ikke engelske roser, for de er smukke og kan sagtens matche de engelske. Derefter skal jeg lægge kogleskæl så der ikke kommer ukrudt igen. Under bunddækket ligger der en siveslange så at jeg kan vande roserne en gang imellem, for vandet får svært ved at komme igennem bunddækket til at begynde med, men omvendt holder bunddækket også på fugten så der er flere plusser ved det. Så det bliver en lettelse og befrielse når det bliver helt færdigt.

Rhapsody in Blue lækker lilla rose
Rhapsody in Blue – smuk lilla rose, som dufter skønt og er hårdfør

Min forkærlighed for de engelske roser startede for 8 år siden da jeg var i Jesperhus Blomsterpark og mødte Dansk Rosenselskab på Mors, de havde lavet en aftale med Knud Pedersen, om at sælge roser denne ene dag. De stod inde i det store telt der er/har været på plænen. Sikken en duft og jeg var solgt på stedet. Jeg havde lige haft fødselsdag og fået et pengebeløb, så det var dejligt at kunne vælge sin fødselsdagsgave lige der midt i duften, men det var svært for hvilken skulle jeg vælge. Det blev til 10 af slagsen som jeg stadigvæk har undtagen 1, den er blevet smidt ud fordi den altid fik skimmel og var træls, så derfor er den ikke længere i min have, det var en kæmpe klatrerose, men men det var ikke det store tab, for der er jo så mange andre.

De forskellige engelske roser i mit bed er:

Abraham Derby
Charles Austin
Evelyn
Fair Bianca
Gertrud Jekyll
Golden Celebration
Heather Austin
Jubilee Celebration
Mary Magdelena
Pat Austin

Ikke engelsk rose
Rhapsody in Blue
Amelia Renaissance
Samt 2 roser jeg ikke kender navnet på

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.