I mandags så jeg de skønneste islygter og hvordan man laver dem hos Anne fra Moseplassen i Norge.
Det har vi også været ved at gøre efter her i weekenden, med de 2 yngste. Det er nemlig lige en aktivitet for børn og barnlige sjæle.
Sådan laver du islygterne
- Du tager en ballon og fylder den med koldt vand, ved at fastgøre den til vandhanen. Stil evt. en skål i bunden af vasken, så ballonen har noget at støtte på efterhånden som den bliver fyldt.
Fyld dine ballone,r til dine islygter, ved hjæl af en skål der står med bunden i vejeret. Ballonen bliver tung og kan smutte af…. .
- Inden du binder knude på ballonen skal du puste luft i den for at få en fin ensartet overflade.
- Stil din ballon ud i sneen for at frys i 24 til 36 timer alt afhængig af hvor meget det fryser udenfor.
- Tag din frosne islygte ballon ind og spræng selve ballonen. Hvis vandet er frosset helt på overfladen, kan du forsigtigt slå hul, med en hammer på isen, så alt det vand der er inde i midten af ballonen kan komme ud.
- For at få en pæn kant på din islygte, kan du lade en varme hane løbe ned i vasken og du kan nu lade din islygte glide rundt i vasken, med kan åbne side ned. Det giver en flot og fin afslutning på din islygte.
- Stil din islygte ud i haven, tænd et lys i din lygte. Sådan nu har du en helt fantastisk og hyggelig stemning i haven. Selv om der er sne og kulde.

Brug de balloner du har
Vi havde de almindelige fødselsdagsballoner og de er jo ikke så store som dem Anne har brugt, men de er ganske udmærkede til islygter alligevel.
Det vil sige at de er blevet mindre og at de er blevet formet alt efter om de har lagt sig ned i sneen eller om de stod i en skål… Dem der lå i sneen kom til at ligge på siden og har fået en flad form som en skål og det er ikke helt ideelt da vinden kan blæse lyset ud. Det er fordi der ikke er noget is op om lyset til at skærme. De andre har fået fine, men meget forskellige former.

Her er de andre 4 islygter, vi har fået fri af ballonerne indtil nu og tændt lys i. vi har brugt fyrfadslys da vi ikke har de fine vokslys som der er blevet brugt i Anne’s fine ballon islygter.
Denne her tæt på har fået lavet hullet fra bunden af. Da vi fandt ud af at det var der ballonerne var tyndest da vi tog dem ind. Lige denne ballon, har stået ude siden fredag aften så den var næste helt frosset igennem. Det kunne varmt vand da heldigvis gøre noget ved så hullet blev lidt dybere og større.

Erfaring indtil videre:
- Lad ballonerne stå i skåle, gryder eller tallerkner. I sneen vælter de og bliver til flade islygter.
Islygter sådan laver du dem – Brug skåle til at holde ballonen oprejst - Stil ikke din skål eller gryde i sneen, da sneen virker som isolering og derfor fryser bunden af ballonen til sidst og din lygte kommer derved til at vende på hovedet…?
- Sæt dine balloner der hvor der vil være skygge om dagen, for ellers skal du flytte dem,
eller de tør op og skal fryse igen pga. solens varme. - Vær forsigtig når du fylder ballonerne med vand, de kan springe og vi skal hilse og sige der kan være utroligt meget vand i sådanne balloner 😉
(jeg ved ikke hvem der var mest våd, køkkenet eller mig…! ) - Brug hellere stearinlys en fyrfadslys, da den varme stearin og metalbeholder smelter bunden af dine islygter.

Her er i hvert fald de lygter vi har nået og lave her i weekenden. Håber da også du er blevet inspireret til at lave fine islygter. Du kan sagtens nå det vejrudsigten melder frost så langt frem de kan se.

Aftenstemning med islygterne


God fornøjelse med at lave islygter 🙂
P.S. Jeg glemte helt at vise dig hvordan du gør dine islygter helt klar
Skriv et svar