I mandags så jeg de skønneste islygter og hvordan man laver dem hos Anne fra Moseplassen i Norge.
Det har vi også været ved at gøre efter her i weekenden, med de 2 yngste. Det er nemlig lige en aktivitet for børn og barnlige sjæle.
Sådan laver du islygterne
- Du tager en ballon og fylder den med koldt vand, ved at fastgøre den til vandhanen. Stil evt. en skål i bunden af vasken, så ballonen har noget at støtte på efterhånden som den bliver fyldt.
.
- Inden du binder knude på ballonen skal du puste luft i den for at få en fin ensartet overflade.
- Stil din ballon ud i sneen for at frys i 24 til 36 timer alt afhængig af hvor meget det fryser udenfor.
- Tag din frosne islygte ballon ind og spræng selve ballonen. Hvis vandet er frosset helt på overfladen, kan du forsigtigt slå hul, med en hammer på isen, så alt det vand der er inde i midten af ballonen kan komme ud.
- For at få en pæn kant på din islygte, kan du lade en varme hane løbe ned i vasken og du kan nu lade din islygte glide rundt i vasken, med kan åbne side ned. Det giver en flot og fin afslutning på din islygte.
- Stil din islygte ud i haven, tænd et lys i din lygte. Sådan nu har du en helt fantastisk og hyggelig stemning i haven. Selv om der er sne og kulde.
Brug de balloner du har
Vi havde de almindelige fødselsdagsballoner og de er jo ikke så store som dem Anne har brugt, men de er ganske udmærkede til islygter alligevel.
Det vil sige at de er blevet mindre og at de er blevet formet alt efter om de har lagt sig ned i sneen eller om de stod i en skål… Dem der lå i sneen kom til at ligge på siden og har fået en flad form som en skål og det er ikke helt ideelt da vinden kan blæse lyset ud. Det er fordi der ikke er noget is op om lyset til at skærme. De andre har fået fine, men meget forskellige former.
Her er de andre 4 islygter, vi har fået fri af ballonerne indtil nu og tændt lys i. vi har brugt fyrfadslys da vi ikke har de fine vokslys som der er blevet brugt i Anne’s fine ballon islygter.
Denne her tæt på har fået lavet hullet fra bunden af. Da vi fandt ud af at det var der ballonerne var tyndest da vi tog dem ind. Lige denne ballon, har stået ude siden fredag aften så den var næste helt frosset igennem. Det kunne varmt vand da heldigvis gøre noget ved så hullet blev lidt dybere og større.
Erfaring indtil videre:
- Lad ballonerne stå i skåle, gryder eller tallerkner. I sneen vælter de og bliver til flade islygter.
- Stil ikke din skål eller gryde i sneen, da sneen virker som isolering og derfor fryser bunden af ballonen til sidst og din lygte kommer derved til at vende på hovedet…?
- Sæt dine balloner der hvor der vil være skygge om dagen, for ellers skal du flytte dem,
eller de tør op og skal fryse igen pga. solens varme. - Vær forsigtig når du fylder ballonerne med vand, de kan springe og vi skal hilse og sige der kan være utroligt meget vand i sådanne balloner 😉
(jeg ved ikke hvem der var mest våd, køkkenet eller mig…! ) - Brug hellere stearinlys en fyrfadslys, da den varme stearin og metalbeholder smelter bunden af dine islygter.
Her er i hvert fald de lygter vi har nået og lave her i weekenden. Håber da også du er blevet inspireret til at lave fine islygter. Du kan sagtens nå det vejrudsigten melder frost så langt frem de kan se.
Aftenstemning med islygterne
God fornøjelse med at lave islygter 🙂
P.S. Jeg glemte helt at vise dig hvordan du gør dine islygter helt klar
Hej Annette
Det er en virkelig god ide – og meget smukt resultat! Mange havehilsner Nina
Tak skal du have Britt Åse, du har sandelig også en rigtig fin haveblog som er værd at besøge igen 🙂
Du skal også være så hjertelig velkommen igen 🙂
Haveknus
Annette
Hei, så nydelige lykter du har laget, og for en deilig hageblogg! Tusen takk for besøk hos meg, og velkommen tilbake 😀
Ja vi har vel alle nogle gamle balloner liggende fra en fødselsdag eller 2 🙂
Jeg har altså været nødt til ud og købe flere for at lave flere lygter… det kom til at gribe om sig 🙂
Dejligt inspirerende og sjovt at prøve. Jeg har gjort det flere år, men, bare i en spand. Tak for ideen. Jeg havde balloner i en skuffe, som har ligget i flere år. Man er vel samler og bliver nød til at købe flere ;o)))
Ja det er de Trine og det vil se flot ud nede hos dig i den have i Svendborg 🙂
Vel egenligt også semiøkologiske 🙂
Hvor er de fine. Det må prøves 😉
ja Ulla mine første islygter er lavet med alm. fødselsdagsballoner.
De næste islygter jeg har sat i produktion, er lavet af større balloner og dem glæder jeg mig altså til at se.
om virkningen er en anden når de står i skåle fra starten og er større….
Sjovt er det i hvert fald og børnene kan være med til at lave dem.
Så var du da vil nok heldig Anne-Mette 🙂
Tænk sig at en stor fyldt ballon sprang lige som jeg var ved at puste luft i den…. 😉
Dejligt at vi er enige om erfaringerne.
Hej Anette
Sikke fine lygter, mine erfaringer er nogenlunde som dine, bortset fra at jeg ikke blev våd :0)
Kh. Anne-Mette
Dine islygter er også meget fine – sjovt med de personlige præg rundt omkring. Jeg har også erfaret sneens isolerende effekt og var ude at flytte nogle af ballonerne i aftes. Nu har vi et nyt sæt balloner til indfrysning, som kun står på en lille tallerken, er spændt på det. Jeg tror også at Annes balloner er større end vores, men vi må jo bare øve os og lave vores egen stil. Sjovt er det i hvert fald.
Mange hilsner fra Ulla
Ja skynd du dig ud og køb balloner, men husk at købe dem der er lidt store i det for det bliver pænest som slutresultat.
Dejligt at kunne glæde jer med idéer 🙂
Hej Anette.Tak for undervisningen af islygter.Det må jeg da også prøve.Smukke ser de ud med lys i.Må ud og købe balloner.God søndag til dig Jette
Velbekomme Anne – det var dejligt at du gav os den dejlige inspiration. Lige nu hvor vejret er til det i Danmark er det jo hyggeligt at have dem stående 🙂
Hei, så artig å høre dine erfaringer og se dine lykter. Flotte ble de! Og at en kan bli våt, hehe, jotakk, det har jeg da fått erfare ja, heldigvis har jeg vaskerom som tåler vann, og brillene kan jo pusses igjen.. 😉
Takk for lenken til moseplassen 🙂
Ja ved du hvad Jette det var da en super ide at lave sådan nogle også, de kan jo både ligge og hænge rundt om i haven. 🙂
Super flotte – vil straks gå i gang.
Inden jul lavede jeg farvede iskugler, der lå i sneen som “glaskugler” – balloner med vand og frugtfarve – super sjovt.
/Jette i Bjæverskov
Ja eller du kan bruge 2 skåle, spande, glas eller hvad du nu har at sætte inden i hinanden og så bruge det i fryseren 🙂
Sådanne islygter får så bare en anden form
Her fryser det kun 2-3 grader, men om ikke andet kan man da bruge fryseren, hvis man altså har husket at købe balloner 😉