Spring til indhold

Sct. Valentinsdag, d. 14. februar.

Sct. Valentinsdag det er i dag den 14. februar, kan man tænke sig noget mere romantisk en denne dato…!

Mange vil sige ja det kan vi for det er kun noget blomster-, chokolade og smykkebutikker har fundet på…! Og det er kun for igen, at have en undskyldning for at trække penge ud af os…!

Boscobel english leander hybrid austin rose
Sct. Valentins dag og roser. Boscobel english leander hybrid David Austin rose

Ja og NEJ, de udnytter dagens reelle budskab fra overleveringer, til at tjene penge. Det er helt sikkert, men ser vi tilbage til gammel tid, så holder den ikke helt vand…! For hvis man søger lidt rundt omkring. Finder man hurtigt ud af at det er en meget meget gammel historie. Første gang man hører St. Valentinsdag og historien i denne version er i The Nuremberg Chronicle i 1493.

Sct. Valentins dag - the lark ascending english musk hybrid austin
Sct. Valentins dag. The Lark Ascending English musk hybrid fra David Austin rose

 

Det gamle rom

I det gamle rom under Claudius d. 2. var det svært for Claudius at rekruttere soldater og derfor satte han et forbud mod de unge mænd at gifte sig, så han kunne værge dem til sine hære. Sct. Valentin, en romersk kristen præst,  brød sig ikke om dette forbud og hjalp derfor unge forelskede par med at blive viet, så de kunne leve sammen. Det er den ene version. Den anden version er at Sct. Valentin var en han og Sct. Marius hjalp romerne under forfølgelserne. Han bliver taget til fange og stille for kejseren og får valget at leve og frasige sig kristendommen eller at han bliver dømt til døden ved halshugning.

Sct. Valentins dag - The Lark Ascending English musk hybrid fra David Austin rose
Sct. Valentins dag – The Lark Ascending English musk hybrid fra David Austin rose

 

 

Sct Valentin bliver dømt til døden ved halshugning af den onde romerske kejser Claudius d. 2.! Mens Valentin sidder og venter på at blive halshugget, knytter han et venskab til fangevogterens blinde datter, som han også ved et mirakel for til at se igen! Legenden siger at den dag Valentin blev halshugget d. 14. februar 269 e. Kr. efterlod han et brev til sin veninde underskrevet Valentin. Dette har flere tolket som en kærlig og romantisk gestus og skulle efter sigende være derfor vi sender Valentins kort til vores hjertes udkårne…

Sct. Valentins dag - Royal jubilee 2012 English Alba Hybrid
Sct. Valentinsdag og roser. Royal jubilee 2012  English alba hybrid, David Autsin

 

Sct. Valentins dag

Den mere sande del af historien kan være den at der d. 15 februar, i det hedenske Rom var forårsfester og Kirken for at komme disse til livs holdt en forårsfest dagen før d. 14 februar. For i 498 e. Kr. gjorde Pave Gelasius d. 14. februar til Sct. Valentins dag. Dog fejre den Dansk Katolske kirke ikke længere Sct. Valentins dag men andre helgener, ikke siden 1969 er har der stået noget om Sct. Valentin i den Katolske liturgiske kalender.

Men hvorom alting er så fejres d. 14. februar i dag som en kærligheds dag og uanset om den er sand eller opdigtet historien om Sct. Valentin så er den med til at gøre dagen romantisk.

Sct. Valentins dag - Royal jubilee 2012 English alba hybrid, David Autsin
Sct. Valentins dag – Royal jubilee 2012 English alba hybrid, David Autsin

Roser er symbol på kærlighed så mon ikke der bliver solgt mange røde roser i dag 🙂

Fejre du Sct. Valentinsdag? Jeg gør det er min/vores bryllupsdag 🙂

Ha’ en skøn dag, Haveknus
Annette

1 tanke om “Sct. Valentinsdag, d. 14. februar.”

  1. Nej det gør jeg ikke, men min søn har inviteret sin kæreste ud og spise i dag. De skal giftes d. 13. april. Du må meget gerne stemme på deres video til bryllupsportalen, så kan de måske være heldig at vinde 10.000 kr. Jeg er lige sat linket på min facebook profil.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.