Spring til indhold

Afskærmning af trampolinen i haven

Afskærmning af trampolinen i haven…. Indrømmet de er ikke kønne de store skrumler til trampoliner,som ungerne elsker at hoppe på, og som findes i snart sagt hver en have. Næsten alle børnefamilie har en stående i haven. Trampolinerne er nærmest det mest uundværlige legeredskab. Der kan brændes rigtig meget krudt af på sådan en trampolin og leges mange lege, men derfor kan vi voksne jo godt blive trætte af at se på den og tænke at den kan afskærmes, så den ikke er helt så dominerende i haven.

Færdige hæk rundt om trampolin
Det færdige resultat af thujahæk plantet, 11. oktober 2012

Jeg har længe været træt af, at trampolinen er noget af det første jeg ser, når jeg kommer ind i haven.  Så ønsket har været, at jeg kunne afskærme trampolinen, uden at det blev for dominerende og bastant. Først tænkte jeg et på espalier med æbler rundt om… Det vil både se flot ud og være praktisk mht. flere frugttræer i haven… Men det blev droppet fordi der ikke kan laves min. 1 m ud til espalieret – sikkerhedszone – udenom trampolinen. Et espalier er jo lavet med tværgående stålwirer til at binde grenene fra frugttræerne til, og det skulle jo nødigt blive mere farligt at hoppe på trampolinen…!

Thujaplanterne vandes godt og op inden plantning
Vanding af planter inden de plantes er vigtigt.

Det er blevet diskuteret frem og tilbage hvad der så kan bruges til afskærmning af trampolinen. Især fordi vi ikke kan lave en så bred sikkerhedszone. Valget er faldet på stedsegrønne planter i stedet for et frugt espalier. De kan klippes som en hæk, og de skærmer hele året og er med til at give haven struktur. Så der kan være noget for både børn og voksne. Samtidig giver det den virkning, at der kommer et rum i haven, hvor ungerne kan hygge i, uden  vi voksne altid kigger dem over skulderen… Det er også et plus for dem at kunne sidde og snakke uforstyrret i deres eget univers, og trampolinen får et nyt formål.

Stil først planterne op så du kan se om det er sådan din færdige hæk skal se ud.
Sæt dine planter op rundt om trampolinen, inden du graver, så du kan se hvordan det kommer til at se ud og finde ud af hvor åbningen skal være ind på trampolinen. Det er nemmest at flytte rundt på dine planter og lave om, inden du graver dem ned.

Jeg har tidligere vist dig hvordan du kan grave din trampolin ned, så den ikke fylder i højden. Det giver børnene mange flere muligheder når den er i niveau med og når trampolinen er i jordhøjde.

Her i haven valgte vi som sagt løsningen med den stedsegrønne hæk. Det gav os den bedste løsning, med en blød “mur” rundt om trampolinen. Billederne her neden for og billedteksterne viser dig hvordan du måler op når trampolinen er gravet ned og på plads. Afstanden ind til trampolinen kan du lave så stor som du har plads til og derved få et større rum med plads til bedre faldunderlag i siderne.

Sådan måler du op til at plante rundt om trampolinen
Trin for trin hvordan du måler op og graver ned.

Opmåling af afstand mellem hver plante og opmåling ind til trampolin. Jeg brugte en stok på ca. 50cm til at måle afstand mellem hver plante og ind til trampolinen. Det kan selvfølgelig variere med afstanden ind til trampolinen, alt efter hvor god plads der er, men ikke mindre end de 50cm. Dette gør at du for at få ens afstand hele vejen rundt og for at du får en cirkel der passer helt perfekt sammen med din trampolin. På den måde ser det færdige resultat flot og ensartet ud. Jeg lavede målene så jeg altid gravede for enden af stokken, i 1 spades bredde.

Afstanden mellem planterne skal være max 50 cm og pinden du måler med ind til trampolinen skal have den længde du ønsker afstanden ind til trampolinen. Med disse 2 mål kan du også regne ud hvor mange planter du skal købe til dit projekt. Passer målet ikke hele vejen rundt, er det nemt at justere ved at lave åbningen større eller mindre. Hækkens højde bestemmer du selv. Du kan have en forholdsvis lav hæk på ca. 1m til 1,20 eller du kan vælge at lave et helt rum med en høj hæk, så børnene får deres private hyggerum. Du kan også nøjes med kun at have hæk noget af vejen rundt, det er kun fantasien der sætter grænser for hvordan du vil lave din afskærmning af din trampolin.

Forslag til andre planter der kan bruges til dette formål;

Bøg
Lærk
Bjergfyr
Vandgran
Surbær / Aronie
Liguster evt. stedsegrøn

Held og lykke med dit projekt, når du går i gang.

 

 

 

5 tanker om “Afskærmning af trampolinen i haven”

  1. Det er en dejlig løsning I har fundet og argumentet med, at de stedsegrønne giver rum hele året er rigtigt godt. Det ser rigtig godt ud 🙂
    Vi har heller ingen trampolin i vores have – men i stedet en global goal til fodbold, som heller ikke er for køn. Men den kræver plads omkring, så den kan ikke “indhegnes”, men det er så heldigt, at den kan flyttes væk istedet.

  2. ……..ja jeg må give dig ret Trampoliner er ikke det smukkeste stykke haveinventar der findes. Super skøn løsning I har gang i og hvis jeg havde haft plads til en trampolin ville jeg gøre det samme :0)

  3. Tak skal du have Lisbeth – Ja ens børn vokser jo fra det, men jeg tror nu det varer noget inden vi kommer af med den, her i huset, heldigvis 😉

    og bagefter har jeg en idé om at bruge området til en sunken garden… så det er ikke skønne spildte kræfter eller hæk for den sags skyld – det er med at se muligheder i stedet for begrænsninger.

    God søndag til dig – havehilsner Annette

  4. Nu er jeg heldigvis ovre det med at skulle have trampolin i haven, men det er en vældig god idé, du viser her, for jeg har jo set mange af disse grimme sager rundt om på andre blogge.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.