På besøg hos Tage Andersen – Gunillaberg

Gunillaberg – Tage Andersens paradis i Sverige

Forleden, da jeg kiggede billederne på telefonen igennem, kom jeg forbi billederne jeg tog, da vi sidste gang var i Sverige. Vi var på en forlænget efterårsweekend i Sverige for et par år siden, hvor vi bl.a. var i Jönköbing. Vi kunne lige nå et besøg hos blomsterkunstneren Tage Andersen og hans svenske paradis Gunillaberg, så det skulle vi bare! Han har hvert år åbent hele sommeren fra maj til midt i september. Han åbner både hus, have og sit kæmpestore orangeri op for besøgende. Vi var på besøg deroppe i 2016, men planlægger at tage derop igen i 2019.

Gunillaberg - et lille slot i det svenske.
Gunillaberg – kunstneren Tage Andersens paradis i Sverige

Vi har altid været fascinerede af Tage Andersens univers, og har besøgt blomsterbutikken i Ny Adelgade i København flere gange. Det er ikke underligt at han tager entre i butikken for de fleste kunder bruger mere tid på at kigge end på at købe!

I gården står en flot pavillon fra Classica House, hvor han for år tilbage tegnede et spir og en dobbeltdør. Denne pavillon havde vi den mindste version af i vores have på Elmevej i Langholt, og her er et link til pavillonen.

Tage Andersens drivhus i København
Billede fra Tage Andersens butik i Ny Adelgade i København. Det er taget i et drivhus, der er stillet op i baggården.

Men tilbage til det svenske!

Glashusene på Gunillaberg

Noget af det vi var meget spændte på at se var glashusene på Gunillaberg. Tage Andersen er glad for at lave ting i eksempelvis jern, og derefter lade dem stå ubehandlede. Han har den holdning at man gerne må kunne se at hans ting ældes. At blomster visner, at kobber irrer og jern ruster, at det er forgængeligt.

Det første glashus vi så var pavillonen, med sprossede vinduer, spir og det hele. Det ligger lidt inde i skoven, lige ved kanten af en smuk skovsø. Mere idyllisk fås det næsten ikke!

Pavillon i Gunillaberg, hos Tage Andersen
Pavillonen i Gunillaberg gemmer sig i skoven, ved den fantastiske skovsø.

Pavillonen er bl.a. lavet med gamle vinduer fra Orangeriet på Gisselfeld, ved Haslev på Sjælland. Taget er en behandlet sejldug, så det ikke bliver for varmt inde i huset. Jeg er sikker på at pavillonen  vil passe perfekt i vores kolonihave!

Det andet Glashus passer så til gengæld ikke i vores kolonihave, det er dobbelt så stort som hele vores have, med hus og det hele! Det er lavet i kraftige jernprofiler, der får lov til at ruste. Glashuset har inspireret bl.a. Søren Vester, kendt fra TV, som har lavet sit eget drivhus delvist i jern.

Stort orangeri hos Tage Andersen på Gunillaberg
Billedet er taget fra midten af orangeriet, hvor man også kan se de mange krukker med smukke planter. Kamelia er en af Tage Andersens favoritter.

Der er noget utroligt solidt over glashuset, og alligevel elegant, med sin fantastiske udsmykning.

Hovedbygningen er som en eventyrlig hule

Tage Andersen er ikke bange for at bruge den mørke ende af farveskalaen, og det ses tydeligt indenfor i hovedbygningen. Her er det ene rum efter det andet dekoreret med spændende mørke farver, gerne i en mat variant. Overalt er der små og store tableauer eller udstillinger af egne og andre kunstneres kreationer.

Udstilling af glas på Gunillaberg
Tage Andersen har designet flere ting i glas, og her er opstillet nogle forskellige.

Stuer en suite på Gunillaberg

Her er et kig til flere stuer en suite. Tage Andersen bruger hele rummet og alle flader når han dekorerer.

Badeværelset er også et besøg værd, for der er intet rum der overlades til det trivielle! Her bruger han både zink, kobber og jern, på måder vi ikke havde set andre steder.

Møbel med 2 vaske på badeværelset på Gunillaberg
Badeværelsesmøblet er et godt eksempel på Tage Andersens unikke stil

De sidste billeder er fra butikken, der ligger i en af længerne, og jeg fik da også et par længe ønskede bøger med hjem.

Butik på Gunillaberg i Sverige
Butikken er indrettet i et af udhusene på Gunillaberg, og jeg havde gerne købt det hele!
Blomsterdekoration på Gunillaberg
Tage Andersen er meget kendt for sine kurve og krukker i flettet jern, og her er et flot eksemplar. Selvfølgelig med stor blomsterdekoration.

2 kommentarer til “På besøg hos Tage Andersen – Gunillaberg”

  1. Det var en spændende tur. Tak for den. Butikken i Kbh har jeg besøgt et par gange, og jeg vidste godt, han boede i Sverige, men ikke, at man kunne komme ind og se så meget derovre. Det kommer på ønskelisten.
    Mange hilsener Lisbeth

    • Det lyder som en rigtig god plan, at tage en tur derover. Jeg kan anbefale tidspunktet for liljernes blomstring. De står spredt rundt i skoven og er utroligt smukke

Der er lukket for kommentarer.