Vi var i sommeren 2011 på besøg i Norges eneste baroni i Rosendal ved Hardangerfjorden. Læs første del om Renæssancehaven. Vi havde svælget os i massevis af rosenkendinge og begyndte derefter at bevæge os rundt i landskabshaven.
Den romantiske landskabshave
Denne del af parken blev etableret i sidste halvdel af 1800-tallet som en romantisk landskabspark. Det var den daværende ejer Marcus Gerhard Hoff-Rosenkrone, som sammen med den svenske gartner Ludvig Lundberg udformede parken i den form parken også har i dag. Landskabshaven blev etableret uden klare grænser til det omkringliggende landskab, og flere steder er der fantastiske udsigter til både den nærliggende Hattebergfossen og det flotte fjordlandskab som baroniet ligger i.
Hele landskabsparken blev etableret over mange år fra ca. 1850 – 1900 og arbejdet blev udført i flere etaper. Flere steder er der sat eksotiske træer som kun i kraft af det milde fjordklima kan klare at vokse så langt mod nord.
I de første 2 etaper blev der skabt en åben landskabelig have, med store plæner og spredte træer. Mange stier fører rundt i parken og flere steder er der flotte kig til de omkringliggende landskaber.
Sequoiadendron Giganteum, Californisk kæmpefyr.
Da vi bevægede os fra den åbne del af landskabsparken og ned i den anden ende af parken, var det som at træde ind i en helt anden verden. Fra store åbne plæner, et væld af blomster og mange specielle træer, trådte vi ind i en verden med mange søer, krogede bøgetræer og en følelse af at tiden stod stille.
Det var som en eventyrverden, hvor man næsten forventede, at der ville dukke en norsk trold op bag hvert et træ! Græsset var fyldt med mos, frø og kogler fra træerne, og der hvilede en meget fredfyldt stemning over hele haven.
Søerne og de små bække der forbandt søerne var fyldt med haletudser, og små frøer hoppede rundt. Den eventyrlige stemning blev understreget af de mange mosbegroede klipper der er en naturlig del af haven.
Midt i denne eventyrverden ligger et lille tårn, bygget helt i store granitsten. En stor massiv trædør er eneste indgang, men tårnet er ikke åbent for offentligheden, så vi måtte ”nøjes” med at nyde synet af det udvendige.
Hatteberg Fossen ved Baroniet.