Stolte kavaler eller Cosmos bipinnatus

Stolte kavalerer eller Cosmos bipinnatus, sommerblomst der bliver 1m høj, den skulle jeg prøve i år.

Cosmos bipinnatus sensation - stoltkavaler

Ja det er ganske vist, og jeg vil gerne starte dette indlæg med at indrømme at jeg i et tidligere liv må have været mand…! hvad har det med stolte kavalerer at gøre, det skal jeg fortælle dig…

I år blev jeg virkelig grebet af forspiringsprocessen, pga af den laaaaaaange vinter der blev ved i det uendelige…. Du havde det sikkert også sådan, eller hva..?  Jeg kunne slet slet ikke vente med at komme ud og komme i jorden… så gode råd var dyre tilbage i april hvor vinterens frosne hånd havde meget meget svært ved at slippe sit overtag… og give plads for varme og forår.

I år skulle jeg forsøge mig med at forspire alle mine planter og specielt dem jeg ville have blomster i tidligt…! Så jeg såede og såede og hyggede mig ude i min pavillon med at komme i jorden og bl. a. så sommerblomster.

frøsåning af stolt kavaler er lige i overkanten....

Som du kan se på billedet blev det til Stolt Kavaler – Cosmos bipinnatus i den ene bakke og til Zinnia i den anden, der kom rigtig mange flotte spirer og de blev nusset om de små planter og de blev pottet op i større potter så de rigtig kunne komme til at vokse sige store og stærke inden de skulle ud i den virkelige verden og møde den barske virkelighed i form af havens jord, vindens susen, og dage med mangel på vand, når det ikke lige regnede voldsomt meget.

Grønne og frodige stolte kavaler - Cosmos bipinnatus i juli måned

De kære små blev store og flotte og flyttede ud i haven hvor de blev endnu større og flottere og i juli måned så de så dejligt frodige og grønne ud! MEN hvor var knopperne til alle de der blomster som jeg forventede at se…? De var der ikke…! det var dog underligt…! jeg kløede mig i nakken og gav dem lidt mere gødning end det de allerede havde fået da de blev plantet ud, vande behøvede jeg ikke for der kom så rigeligt fra oven…. Det blev august og der kom stadig ingen blomster men knopperne viste sig da som små prikker der godt 2 m oppe i luften… Jeg kan godt huske der stod at de blev ca. 1m høje da jeg købte posen, men altså 1,5 til 2m, det var da lige højt nok og slet ikke meningen der hvor de stod..!

Se det er her min mistanke om at jeg må have været mand i mit tidligere liv kommer ind, for i stedet for at læse på posen, så gjorde jeg som jeg gør ved alle mine andre planter og gav dem aaaaaaaalt for meget kærlighed i form af god og økologisk gødning…! Det er mig lidt i en nøddeskal ikke at læse eks. en brugsanvisning, jeg går da bare i gang… eller også er jeg lidt Pippi Langstrømpe “Det har jeg ikke prøvet før, så det kan jeg godt!” hmmm ja ind i mellem lønner det sig at læse, den tekst der er skrevet for at bl.a. jeg skal læse den!!!

stolt-kavaler-Cosmos-bipinnatus-sensation-110

I teksten stod jo højt og larmende:

 •  Undgå kraftig næringstilførsel. Det forsinker blomstringen.

UPS…! det var jo lige der at jeg var gået helt galt, jeg havde givet dem for meget gødning og når den stolte kavaler – Cosmos bipinnatus får for meget gødning, ja så vokser den og bliver en meget stor og meget flot plante med frodigt grønt løv, og den stolte kavaler, den havde jo ikke brug for at blomstre, den havde det for godt….!

stolt-kavaler-Cosmos-bipinnatus-sensation-111

Hvis sommerblomster som bl.a. den stolte kavaler, ikke får gødning ja så tror den at den er ved at dø og giver sig til at blomstre og sætte frø for at sikre at der kommer nye blomster til næste generation… og så er det vi får de der smukke og frodige sommerblomster i haven som blomstrer tidligt og bliver ved lige til frosten tager dem engang i løbet af efteråret. Se det vidste jeg jo sådan set godt, men havde glemt det… det kan jo ske at selv den bedste glemmer 😉
Så havde jeg da bare læst på posen… Men men det er jo aldrig så skidt at det ikke er godt for noget, se nu lige her så flotte de er blevet og stadig er, for de fleste af billederne er taget i går på den 2. dag i oktober. De er da fantastisk flotte og de var bestemt værd at vente på.

stolt-kavaler-Cosmos-bipinnatus-sensation-112

Se lige så store nogle af dem blev i blomsterhovedet….

stolt-kavaler-Cosmos-bipinnatus-sensation-113

Her kan du se hvor store de er endt med at blive… de skulle godt nok fylde ud i bedet, meeeen det skulle jo have været knapt så meget!!

Det var da et blomster eventyr der startede godt og ja det endte da også med at blive godt…. 🙂
Haveknus Annette

5 kommentarer til “Stolte kavaler eller Cosmos bipinnatus”

 1. Hej Annette.Desværre fik jeg ikke sået stolte kavalerer i år……men kan da se at dit blomstereventyr endte godt. Skal helt klart så dem til næste år…..og så vil jeg huske på din erfaring.
  Smukke er de,og de lyser dejligt op i eftersommeren.God weekend Jette

 2. he-he… ja, det var et rigtigt blomstereventyr, dejligt at det trods alt endte godt! 😉

  Som jeg før har nævnt har jeg været i samme cosmosbåd som dig! Dog nægter jeg at tro at der stod den tekst med gødningen på mine poser…. men nu kan jeg jo af gode grunde ikke bevise det!! 😉 Vi må blot konstaterer at vi kan putte lidt erfaring i rygsækken, og hvis cosmosen skal ind i haven næste år (og det skal den vel…) så bliver det på diæt!

  Tak for kigget til dine flotte kavalerere, håber oktober bliver varm og tør så du kan glæde dig over dem længe endnu. 🙂

 3. Hej Annette,
  Jeg såede også stolte kavalerer i år, både den hvide og en rosa. Havde vist heller ikke lige læst på posen, for de er også blevet meget høje, og står faktisk det ene sted og har totalt overskygget andre planter bagved. De skal da sås igen næste år, men skal vist lige noget tilbage i bedene og stå.

 4. Visst kan man snåla med gödningen, men då riskerar man också att de blir 50 cm höga och väldigt taniga plantor med små blommor. Heter man “Stolt kavaljer” måste man väl ändå göra skäl för namnet, och bli till något! Jag gillar när den är hög, men vill så klart ha många blommor. Det blir till att väga gödningen på silvervåg! Frågan är bara vad som är lagom!

  Jag har Stolt kavaljer varje år, och ibland tar jag frö. Men man kan aldrig räkna med att färgen bli som på moderplantan.

  Ha det gott!
  /Ruben

Der er lukket for kommentarer.