Kugletidsel – Echinops ritro

Echinops ritro eller kugletidsel er smuk og har en utrolig flot farve, den skulle jeg have i mit rosenbed for den passer så flot sammen med roser….!

Kugletidsel og Godlen Celebration

Den var også gangske smuk de første par år… så fortrød jeg for den voksede sig rigtig stor. Den blev gravet op og så tænkte jeg ikke mere over det…! Men du ved den er ikke i tidsel familien for ingen ting… så lige så sikkert, som ammen i kirken om søndagen, så kom den igen.

Nå tænkte jeg og lod den være for den er jo smuk og den voksede sig til og var så smuk med de blå kugler og mange af dem… MEN så glemte jeg et år at fjerne frøstandene… ups!

I mandags fik jeg så nok og gravede den op, for der kan snildt stå en stor rose, der hvor den har været i rosenbedet… op kom kugletidsel – Echinops Ritro og farvel til en flot men noget anmassende staude.

I går ville jeg egentlig flytte mine tulipanløg og sætte dem flere steder i rosenbedet end de er nu… og så sætte jeg min lille planteskovl i jorden og hvad finder jeg….! RØDDER og mange af dem….! Jeg begynder at følge rødderne rundt i rosenbedet og ender tilbage ved… Ja rigtig gættet…! ved den der kugletidsel – Echinops Ritro, oh ve sikke et arbejde jeg kom på…!

Echinops-ritro-5De er godt nok lange de rødder og nogle gange meget meget tynde

kugletidslen Echinops RitroEn brøkdel af de rødder der blev gravet op…!

Et større gravearbejde begyndte og som du kan se af billederne så lignede jeg noget der minder om en muldvarp… 😉 Jeg trak rødder op og jeg trak rødder op… i tæt på 1½ time sad jeg der og møjsommeligt samlede rødder op og hver gang jeg synes nu havde jeg da fået det meste med kom der nye og større rødder til syne af den der kugletidsel – Echinops Ritro. Jeg håber sandelig at jeg har udpint de sidste rødder ellers har jeg min spade og så skal jeg nok få taget livet af den… for jeg orker ikke mere at have den kæmpe i mit rosenbed.

kugletidslen Echinops RitroHer udspringer hele misseren fra

kugletidslen Echinops RitroFølte mig som en muldvarp da jeg forsøgte at få så mange rødder op som muligt…..

Du må ikke tro at jeg ikke stadig synes den er smuk, for det gør jeg. Der er bare det, jeg synes den fylder ALT for meget der hvor den står… den vil helt sikkert gøre sig i en stor landbohave, hvor dan kan få lov at brede sig… en lille smule…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

….men se her den er da smuk ikke, og derfor lod jeg mig friste, dengang for flere år siden i 2007, fordi den hedder en staudetidsel… 😉

Har du erfaringer med kugletidsel – Echinops Ritro, og hvad er dit forhold til denne smukke staude?

Haveknus Annette


Udgivet

i

af

Tags:

Kommentarer

13 svar til “Kugletidsel – Echinops ritro”

 1. Birgit Højgaard Avatar
  Birgit Højgaard

  Hej ,så var jeg heldig ,at finde ud af hvad min fine tidsel hedder.
  Jeg fandt en kæmpe en på en kornmark.
  Nu står den i en vase med vand.
  Kan jeg tage frø af den på et tidspunkt, og hvordan behandler jeg den bedst, hvis den skal tørres.

 2. Eventyr Haver - Annette Lund Andersen Avatar

  ….ja det bliver spændende at følge 😉

 3. Frøken Solhat Avatar

  ….åh det lyder sørme såændende :0) Jeg plantede en kugletidsel sidste år i bedet foran udestuen – jeg er helt forelsket i de skønne lilla kugler ;0) Nu må vi se om jeg fortryder og må igeng med gravearbejdet lige som dig om nogle år ;0)

  Knus Dorthe

 4. Eventyr Haver - Annette Lund Andersen Avatar

  Ja Lisbeth det er ikke nemt medalle planter, nogle har egenskaber som tidslen og breder sig lystigt og andre spredere deres frø overalt.. 😉

  Jeg har lige opdaget nogle akelejer der har sået sig selv et andet sted i skovbedet end der hvor de er sat… pyt de er jo ogs så kønne så hvad gør det 😉

  Haveknus Annette

 5. Lisbeth Avatar
  Lisbeth

  Ja jeg har også haft kugletidsel, som jeg forsøgte at fjerne, men glemte lige det med frøene, så jeg har den til at titte op mange steder ig hegnet ud mod vejen. Jeg har også foræret væk til Susanne Heaven. Gad vide hvordan hendes har det nu 🙂 Jeg har også mandstro, den frøsår sig også, men den er så smuk, at det er tilgivet.
  Knus Lisbeth

 6. Eventyr Haver - Annette Lund Andersen Avatar

  Jo Ruben vi har ROT-avdrag i Danmark og ja jeg ville få en mindre formue ud af det , hvis jeg kunne omsætte det 😉

  Det er helt sikkert flot sammen, men ikke nemt at styre, den er helt sikkert nemmere i et staudebed end en rosenbed 😀

  Haveknus Annette

 7. Ruben Avatar

  Oj, vilket rot-jobb du åkte på!! Hoppas ni har ROT-avdrag även i Danmark! 😉 Du skulle kunna göra dig en smärre förmögenhet!
  Även fast det är jättevackert med tisteln och rosorna är det kanske att binda ris åt sin egen rygg att samplantera dessa.

  Ha det gott!
  /Ruben

 8. Eventyr Haver - Annette Lund Andersen Avatar

  Lige mine ord Aase, men jeg synes ikke jeg havde eller ville give den så meget plads som den kræver.. men den vil blive savnet her i august, ingen tvivl om det.

  Haveknus Annette

 9. Eventyr Haver - Annette Lund Andersen Avatar

  Ja det skal du Gitte og du skal også huse at stikke rundt om den så rødderne i det mindste søger nedad og ikke udad… som de gjorde her hos os…!

  Ja det er rigtig smukke derfor har jeg også svært ved at undvære den… men det var altså blevet for meget…

  Haveknus Annette

 10. Landbohaven Avatar

  Jeg synes planten er smuk, bare man har plads til den.

 11. Gitte Avatar

  Uha uha. Har lige sået disse tidselskugler i et nyt bed. De skal stå imellem Sct. Hansurt og Perlekurv. Jeg må huske at fjerne frøstandene, men de er jo også smukke…

 12. Eventyr Haver - Annette Lund Andersen Avatar

  Ja det var noget af en tjans men jeg er sikker på at tålmodighed lønner sig i den sidste ende Sussi 😉

  Jeg har også en staudevalmue som jeg gravede op et år, egentlig samtidig med kugletidsel – Echinops Ritro, men den har dog fået lov at overleve for den kan jeg bedre styre tror jeg…! 😉

  Haveknus Annette

 13. sussi.sussinghurst@gmail.com Avatar
  sussi.sussinghurst@gmail.com

  hi hi sikke et kæmpejob, det minder lidt om mine oplevelser med en orange staudevalmue, som også er smuk – men var blevet så stor at pladsen kunne bruges på mange andre ting…… – troede at vi havde gravet den op sidste sommer – men i år blomstrer 4-5 planter som åbenbart havde deres eget liv 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.