Et rosenbed blir’ til….

Et rosenbed skal der til. Vi ville så gerne have et stort, og flot rosenbed med mange remonterende, duftende og store engelske roser.

I 2007 fik vi tegnet en fin haveplan. Planen var at vi ville følge tegningen til punkt og prikke…  Det er ikke blevet gjort, men vi har brugt en hel del af grundplanen især i forhaven, men samtidig brugt vores egen fornemmelse for hvad vi gerne ville. Resultatet er blevet rigtig godt, fordi vi har haft en virkelig god grundtegning at gå ud fra. Vores rosenbed fik dog et helt andet udseende, end vi havde forventet.

Et af mine største ønsker var at få et stort rosenbed. Som jeg kan nyde fra stuen og spisestuen, når vejret ikke er til at sidde derude og nyde roserne på terrassen.

Gamle rosenbed og lille terrasse
Den lille gamle terasse og rosenbedet

Det nye rosenbed bugter sig hele vejen rundt om vores store terrasse. Det skulle blot have været et firkantet bed, som lå forskudt i forhold til terrassen, vi havde fået tegnet. Da vi havde målt det hele op og lagt vandslangen ud, synes jeg ikke det var stort nok…!!  og der var plads til mange flere roser, hvis vi gjorde bedet større. Som sagt så gjort, roser kan jeg bare ikke få nok af!

Haveslange blev flyttet og i stedet for at blive frikantet, med det ene “hjørne” gemt under den nye terrasse. Bedet blev lavet med runde og bløde former, som sjovt nok næsten kom til at minde om en hjerteform. Det opdagede vi dog først da det var lavet.

Nå, det skal handle om hvordan vi sammen, min mand og jeg, lavede rosenbedet på den sandjord, som vi er beriget med. Vi bor på den nordlige side af Limfjorden. Da formen var lagt på græsplænen, skulle alt græsset først graves af og flyttes. Dernæst skulle vi have lavet en seriøs jordforbedring, dels for at give planterne noget at leve af og noget til at holde på fugten. Det var det hårde arbejde vi skulle i gang med.

Græstørv og jordforbedring

Da alt græstørven var gravet af, gravede vi ca. 50cm længere ned fyldte ca. 30cm vel omsat hestemøg og lergranulat på og så jord på igen. Det skal lige siges, at for at lette arbejdet blev det første jord gravet af og lagt til side Så da der skulle fyldes jord på igen brugte vi det jord der skulle graves væk til at fylde op med. Så vi hele tiden havde et hul at fylde hestemøg, lergranulat og jord at fylde op med. Dette blev gjort i begyndelsen af august måned. Derefter fik det lov til at ligge i ca. 1½ måned for at jorden kunne sætte sig  og blive vandet godt igennem, af det regn der heldigvis kom.

I  oktober måned begyndte vi at flytte roserne fra de 2 små rosenbede hen i det nye og meget større rosenbed. Vi brugte igen med samme opskrift, grave et hul og komme godt med hestemøg og lergranulat i hullet, vande godt igennem og plante roserne, som nu havde fået den bedst tænkelige madpakke til brug når de skulle blomstre den efterfølgende sommer.

Om dette er den faglige korrekte måde at plante roserne på ved jeg ikke, men det virker, for sikke et flor vi fik sommeren efter…

Nyt rosenbed forår 2008
Hjerteformet rosenbed eller næsten

Det skal lige siges at vi selvfølgelig også passede rosenbedet med gødning fra marts til juni ca. hver 14. dag og vandede godt i det meget tørre forår 2008, uden dette var det absolut ikke gået, men vi har nu et dejligt frodigt rosenbed der blomstre fra juni til frosten tager de sidste engang i december eller senere.

Mit eventyrlige rosenbed 2008, 1. år
Det nye rosenbed og blomstringen i august 2008, ikke dårligt!

Frugten af vores arbejde var absolut værd at vente på…! Roserne er smukke