Spring til indhold

Insektsæbe, lav den selv…

Insektsæbe du selv kan lave, er både billigt og miljørigtigt. Vi kender det allesammen de der forbistrede små væsner eller svampeangreb, der ødelægger vores planter i både have og vindueskarm. Heldigvis kan insektsæbe hjælpe med at bekæmpe dem.

Bekæmp bladlus med insektsæbe
Vi er så trætte af dem de små grønne bæster der sidder på vores planter og ødelægger dem. Hvad enten det er vores frugttræer, blomster eller vores stueplanter. De suger næring ud af planterne, og bladene på planterne tager skade, med mindre frugter og færre blomster til følge. Det er så irriterende hvert år at se sine planter lide, men hvad er grunden til at bladlus sidder på vores planter?

Insektsæbe kan sprøjtes ud i haven med enten en forstøver eller en håndsprøjte

1. Planterne har ikke fået tilstrækkeligt med næring (gødning), og er derfor svækket.
,En svækket plante er mere udsat for angreb, og derfor er der brug for at bekæmpe bl.a. bladlusene og andre skadedyr med insektsæbe. En sund og velgødet plante får ikke nær så ofte bladlus.

2. Planterne har haft en lang tørkeperiode og er dermed svækkede. Fordi de ikke har fået vand, planten har været nødt til  at trække på sine ressourcer. Igen en svækket plante der nemt bliver angrebet, af bladlus eller meldug.

3. Meldug viser sig især på roserne 6 uger efter at de har manglet vand, så har vi et tørt forår, skal der vandes godt. Så vi kan have smukke planter fyldte med roser hele sæsonen.

Vi kan selv gøre en hel del for at undgå at få bladlus og meldug i for eks. vores roser og frugtræer, ved at sørge for at de er i fin trivsel.

Andre insekter og svampe angreb kan også bekæmpes med insektsæbe, du kan tilføje flere forskellige ingredienser for at få den optimale sammensætning, der passer bedst til lige den type du skal bekæmpe. Det kan være spindemider, meldug, gnavende insekter, du kan lave blandingen så den holder længere… Det er da lidt rart at vide, at den kan andet end bare bruges til bladlus… 🙂

Nå, det var den der insektsæbe vi kom fra, den er meget nem at lave og de fleste har hvad der skal til i husholdningen, nemlig krystal sæbe (fast brun sæbe) og vand fra vandhanen, derudover skal du bruge en forstøver eller evt. din havesprøjte alt afhængig af hvor stort problemet er..! og HUSK SPRØJT ALDRIG I SOLSKIN, ALDRIG.

Grundopskriften til 1 liter insektsæbe,
1 liter vand
2 spsk. krystal sæbe (brun sæbe)

Forstøveren/havesprøjten skal være helt ren og fri for gamle sprøjtemidler, især hvis du har brugt sprøjtegifte (og det har du jo ikke, vel)

Brun sæbe brug en fast brun krystalsæbe. Det aktive stof i insektbekæmpelsesmidlet  kommer fra fedtsyrerne i animalsk fedt eller vegetabilsk olie, så det er vigtigt at bruge den rigtige sæbe.

Rent vand postevand er fint til at lave insektsæbe. Hvis du har hårdt vand, kan du bruge vand på flaske, for at forhindre sæbeskum på dine planter, når du sprøjter det ud.

Variationer af hjemmelavet insektsæbe:

Den fortyndede udgave: Virker denne opløsning til at være for stærk, fordi den svider dine planter; bladene bliver grimme og brune (og du ikke sprøjter i fuld sol), så kan du nøjes med 1 spsk. sæbe til 1l vand.

Madolie: Hæld en spsk. madolie i blandingen det får den til at sidde længere på planterne. Du kan bruge en hvilken som helst slags madolie, raps, oliven, og solsikke.

Hvidløg eller peber: Hvis du kommer 1 tsk. hvidløgspulver, udtræk af knuste fed hvidløg eller 1 tsk. knust rød peber, også kaldet paprika  i vandet, så har du en effektiv blanding mod andre insekter og larver. De kan ikke finde ud af det når planten pludselig dufter forkert. Samtidig med at sæben lukker af for skadedyrenes åndedræt.

Hvor tit skal du så sprøjte med insektsæbe:
Du skal sprøjte hver 10. dag, dvs. at du starter eks. d. 1. så igen d. 10. og d. 20. osv. indtil problemet er løst eller resten af året.

Insektsæbe kan laves med flere ingredienser, bla. olie, hvidløg, eddike... etc.Jeg havde ikke paprika, så du får lige et billede af en alm. rød peber, for at minde dig om at paprika er den knuste røde peber. Den røde peber kan bruges til at fjerne duften af selve planten, så bladlus og andre skadedyr bliver forvirrede og ikke kan finde ud af det.

Variationen med eddike, er slettet da den ikke kan bruges til planterne, da de dør af nærkontakt med eddike…

Du kan også lave dine egne sprøjtemidler med naturens egne midler,  her er en side hvor du bruger de vilde planter som ingrediens.

1 tanke om “Insektsæbe, lav den selv…”

  1. Det må absolut prøves, det er jo billigt og ingredienserne er ved hånden når problemet opstår.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.