Spring til indhold

Vand i haven…

… er noget af det mest livsbekræftende. Uanset om det er et lille fuglebad, spejlbassin, svømmesø eller et springvand. Hvor der er vand er der liv, mange fugle og insekter nyder at der er vand i haven af den ene eller den anden slags.

Jeg har været en tur rundt i landet og tage billeder af forskellige former for installationer med vand, lige fra slotte og landbohaver,  til den lille bitte have på på knap 400 m2

Først starter vi på Gisselfeld Gods hvor springvandet springer fordi trykket fra den højere liggende sø/reservoir får søjlen til at springe højt op, desværre ikke lige den aften jeg var forbi.

Springvand på Gisselfeld Gods

Dette er de sørgelige rester af en meget større fontæne som i løbet af de forgangne århundreder har mistet sin yderste ring. Det må have været meget pompøst at sidde oppe på godset og set den flotte 5 m høje vandsøjle, der kunne springe fra midten af bassinet.

Kønne er de også de gamle frøer som sidder og spytter langt  i det gamle bassin.

Frø fra Gidselfelt Gods

I en have med en dejlig humor og skønne opstillinger fandt jeg dette sjove arrangement – det kræver dog at vandet skiftes ofte, men skønt er det med de dejlige rosenblade i vandet og zinkkarrene er helt fantastiske.

Skøn og dejlig modtagelse af gæsterne

Du har sikkert også bemærket det  lille makabre sorte kranium på på den 2. nederste hylde. Hvem siger at haveudstillinger kun skal være tuttenuttede…

En naturlig sø og vandløb er der nogle der er så heldige at være i besiddelse af, og denne er da dejlig lige i skovbrynet med smukke åkander. Mange insekter , dyr og fugle drikker vand her og nyder det dejlige åndehul.

Else's have med den skønne naturlige sø

I den lille have på knapt 400 m2 er der også lavet plads til vand og det er simpelthen et dejligt åndehul, der er placeres så det kan ses fra husets vinduer og nydes fra terrassen, der er lige ved siden af.

Jettes lille skønne have dam

I vores egen have har vi også vand i form af springvand, vi har dette skønne og livagtige rindende træ som risler lige så stille og vi nyder at sidde og lytte til vandet, fuglene synes også det er rigtig dejligt at sidde på stenene og drikke vand.

Rindende kobber hængepil fra EventyrHaver.dk

Det er en ganske enkel og let måde at få vand i haven på, for der skal ikke graves eller gøres meget for at passe sådan et springvand. Kobberet gør at vandet holder sig rent og når først springvandet er placeret der hvor man ønsker det, skal det fyldes op med vand og så ellers sættes i gang ved at sætte stikket til pumpen i stikkontakten.

akvædukt til regnvand som giver liv til grantræet

I vores have har vi også lavet denne sjove løsning med vores regnvand fra taget Akvædukt over stien som fører forbi huset ved den vestre gavl.

Det er en genial idé for den giver et rigtig hyggeligt ophold der midt på stien, det er skønt at stå og kigge på vandet og spejlbilledet af himlen på en solskinsdag, som her.

vandspejl på vores regnsvands tønde

2 tanker om “Vand i haven…”

  1. Dejlige vandfotos. Sysler selv med planlægningen af vand i vores have, vil gerne støbe et bassin af fundablokke som i Anne Justs have, har tegninger og materialeliste klar, men er meget i tvivl om teknikken i sådan et bassin… Kan kun finde “opskrifter” på bassiner med plastdug. Må ned på planteskolen og høre hvad de vil anbefale mig af pumper mv.
    Vand er livgivende – burde være et fast element i alle haver.

  2. Sikke skønne vandbilleder. Utroligt hvad vand og ild kan gøre ved os, man bliver nærmest draget… ;o)
    Skøn fontæne med frøerne (tror nu det er skrubtudser…) Men jeg går også og lurer lidt på din regnvandsløsning, den er nu lidt smart!! Og så er der jo det rindende træ, uhh… det er en ønsketing… ;o)
    Tak for kigget fra fru friis

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.